«Υποδειγματική η εκκένωση στην Κινέτα, στην τύχη τους αφέθηκαν οι πολίτες στο Μάτι»

Η τραγωδία στο Μάτι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχε ακολουθηθεί η τακτική που οι αρμόδιοι εφάρμοσαν την ίδια μέρα στην Κινέτα

Η τραγωδία στο Μάτι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχε ακολουθηθεί η τακτική που οι αρμόδιοι εφάρμοσαν την ίδια μέρα στην Κινέτα.

Εντύπωση προκαλούν καταθέσεις κατοίκων από την άλλη πλευρά της Αττικής την Κινέτα, η οποία επίσης επλήγη την ίδια ημέρα από μεγάλη πυρκαγιά. Οι μάρτυρες περιγράφουν ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό με εκκενώσεις των περιοχών και άμεση συνδρομή της αστυνομίας.

Ενδεικτική η κατάθεση αστυνομικού από τη Διεύθυνση Δυτικής Αττικής ο οποίος μεταξύ άλλων καταθέτει ότι «ενώ η φωτιά βρισκόταν στα Γεράνεια Όρη και εκτιμώντας την κατάσταση του ανέμου διετάχθη η ταχεία αποχώρηση των κατοίκων από τα σπίτια τους στις περιοχές Πανόραμα 1,2,3 και Γαλήνη».

Ο ίδιος μάρτυρας προσθέτει: «Οι αστυνομικοί πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι ενημερώνοντας τους κατοίκους για τον άμεσο επερχόμενο κίνδυνο και την ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης τους. Όποιοι κάτοικοι δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, τους βοηθούσαν.»

Σε άλλη κατάθεση περιγράφεται ότι το συντονιστικό όργανο για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Κινέτα όπου μετείχαν ο διοικητής της Πυροσβεστικής, της Τροχαίας, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος και άλλοι, ενημερώθηκαν για τη φωτιά και αποφάσισαν την εκκένωση της περιοχής διότι «άλλαξε το μέτωπο και εκτιμήθηκε ότι θα υπήρχε κίνδυνος για τους κατοίκους».

Η αστυνομία, περιγράφει μάρτυρας, περνούσε από τα σπίτια και έδινε οδηγίες εκκένωσης με περιπολικά· οι αστυνομικοί ενημέρωναν τον κόσμο με μεγάφωνα που είχαν τα περιπολικά. «Πολίτες απομακρύνθηκαν ακόμη και με πίεση από τους αστυνομικούς» αναφέρει ο μάρτυρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk