Πόρισμα-κόλαφος : Προλάβαιναν να φύγουν από το Μάτι περπατώντας

Τι αναφέρει το πόρισμα ανεξάρτητου πραγματογνώμονα

Πόρισμα-κόλαφος : Προλάβαιναν να φύγουν από το Μάτι περπατώντας

Τι αναφέρει το πόρισμα ανεξάρτητου πραγματογνώμονα

Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι θα μπορούσε να έχει πολύ καλύτερη εξέλιξη και κατά συνέπεια να μην στοιχίσει τη ζωή σε 99 ανθρώπους αν είχε δοθεί έγκαιρη εντολή για εκκένωση της περιοχής.

Το πόρισμα του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα, όπως και όλα τα πορίσματα που έχουν συνταχθεί κάνει λόγο για καταστροφικά λάθη και υποβάθμιση της φωτιάς στο Μάτι. Παραλείψεις της ηγεσίας της Πυροσβεστικής, η οποία έστειλε αρκετές δυνάμεις στην πυρκαγιά στην Κινέττα αλλά και της αστυνομίας που οδήγησε τα αυτοκίνητα σε λάθος κατεύθυνση.

Σύμφωνα με το πόρισμα: «η μη έγκαιρη εντολή για οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού στέρησε τη δυνατότητα ασφαλούς διαφυγής των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής». Όπως υπολογίζεται χαρακτηριστικά με μέσο όρο άνετου βαδίσματος τα 80m/min η απόσταση που καλούνταν να καλύψουν από τη Λ. Μαραθώνος έως και την ακτογραμμή για την ασφαλή διαφυγή τους είναι περίπου 1 χλμ, δηλαδή 15 με 20 λεπτά άνετου βαδίσματος.

Η εντολή για εκκένωση όμως δεν δόθηκε ποτέ καθώς η ηγεσία της Πυροσβεστικής δεν έλαβα υπόψη τις αναφορές του πιλότου που πετούσε πάνω από το Νταού Πεντέλης το απόγευμα της 23ης Ιουλίου ότι η πυρκαγιά είναι κοντά σε σπίτια και κινείται απειλητικά προς τα ανατολικά.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Λιότσιο που συνέταξε το πόρισμα «ο κρατικός μηχανισμός αιφνιδιάστηκε από την γρήγορη εξέλιξη της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα να προκληθούν δυσλειτουργίες στο επιχειρησιακό σκέλος, καθώς και έλλειψη επαρκούς επικοινωνίας των εμπλεκομένων φορέων κατά τη διαχείριση της κρίσης».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr