Οι καταθέσεις δύο αξιωματικών της Πυροσβεστικής που συμμετείχαν στην Διεύθυνση Επιχειρήσεων και στον Πυροσβεστικό Σταθμό Παλλήνης φαίνεται να καθορίζουν -όπως προκύπτει από τη σχετική δικογραφία- την εξέλιξη της δικαστικής έρευνας για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι και να ορίζουν τις μοιραίες παραλείψεις και ολιγωρίες.

Πρόκειται για δύο καταθέσεις- οδηγούς της δικαστικής έρευνας για την κατανομή ευθυνών που οδηγούν στις τωρινές διώξεις κατά τουλάχιστον 21 στελεχών της Πυροσβεστικής, της ΕΛ.ΑΣ, του Λιμενικού, της Περιφέρειας Αττικής αλλά και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Μαραθώνα και Ραφήνα. Οι δύο αυτές καταθέσεις που αποτυπώνουν τις βασικές ευθύνες για την.τραγωδία στο Μάτι, ενώ φαίνεται να έχουν προκαλέσει τριβές στο εσωτερικό της Πυροσβεστικής. Με κατηγορίες ότι «οι αποκαλυπτικές καταθέσεις θα οδηγήσουν πιθανόν στο εδώλιο πολλούς συναδέλφους τους».

Η πρώτη εξ αυτών προέρχεται από αξιωματικό που υπηρετεί στο Πυροσβεστικό Σταθμό Παλλήνης και ο οποίος επί σειρά ετών ήταν διοικητής και σε άλλα κρίσιμα πόστα στην Διεύθυνση  Ανάλυσης Εγκλημάτων Εμπρησμού (εντοπίζει τα αίτια πυρκαγιών και τους εμπρηστές) του Πυροσβεστικού Σώματος. Στην κατάθεσή του αναφέρει ρητώς ότι η πυρκαγιά που ξεκίνησε από κατοικία στο Νταού Πεντέλης θα μπορούσε να περιορισθεί αν δεν είχαν μετακινηθεί δύο οχήματα της Πυροσβεστικής που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση, στην πυρκαγιά της Κινέττας και δεν είχαν επιστρέψει. Ακόμη αναφέρεται στις κινήσεις που προχώρησε ο ίδιος στην πρώτη φάση της πυρκαγιάς, στις ειδοποιήσεις για την επικινδυνότητά της. Κρίσιμο ωστόσο θεωρείται ότι ο αξιωματικός αυτός προχώρησε και σε καταγγελίες ότι το επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής αλλοίωσε, σε μεταγενέστερο χρόνο, τις ακριβείς ώρες άφιξης άλλων πυροσβεστικών δυνάμεων για να μην μετατεθούν σχετικές ευθύνες σε ανώτερους αξιωματικούς. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω αξιωματικός που έδωσε την  συγκεκριμένη κρίσιμη κατάθεση είναι ο μόνος που δεν καλείται ως ύποπτος   τέλεσης αδικημάτων  από τους ανώτερους κι ανώτατους αξιωματικούς που βρίσκονταν στο Μάτι και την ευρύτερη  περιοχή την μοιραία   ημέρα.

Ο δεύτερος βασικός μάρτυρας είναι αξιωματικός της Πυροσβεστικής που ήταν συνεργάτης του αποθανόντα  αρχηγού της Πυροσβεστικής επί σειρά ετώνΑνδρέα Κόη αλλά και του παραιτηθέντα προϊστάμενου της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη. Είχε διατελέσει   υπεύθυνος στην Διεύθυνση Δασοπυρόσβεσης και τώρα στη Διεύθυνση Επιχειρήσεων της  Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Στον εν λόγο αξιωματικό ανατέθηκε, μαζί μ   έναν συνάδελφό του, να ανέλθει στο ελικόπτερο της Πυροσβεστικής για τη κατόπτευση της πυρκαγιάς και τον συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων. Ο αξιωματικός αυτός φέρεται σε επανειλημμένες επαφές, μέσω ασυρμάτου αλλά και κινητού τηλεφώνου με ανώτατα στελέχη της Πυροσβεστικής, να είχε αναφέρει από τις 5.20μμ ( η πυρκαγιά είχε ξεκινήσει 40 λεπτά νωρίτερα) τις επικίνδυνες διαστάσεις που είχε λάβει η πυρκαγιά και την κατεύθυνση που είχε λάβει. Σε επιβεβαίωση των δικών του προειδοποιήσεων προχώρησε σε κατάθεση και ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής που επέβαινε επίσης στο ελικόπτερο.  Όμως υπήρξε καθυστερημένη αντίδραση με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.