Στα ανοιχτά της Κύπρου βρίσκεται από την Τετάρτη το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο Barbaros και δη στα όρια των «οικοπέδων» 4 και 5 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, το οποίο ετοιμάζεται να ξεκινήσει παράνομε έρευνες στις περιοχές που δέσμευσε με παράνομη Navtex η Αγκυρα.

Με την Τουρκία να επιχειρεί κλιμάκωση της έντασης θέλοντας να υπονομεύσει τις συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, για έρευνες υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της, με ιδιαίτερη έμφαση στο «οικόπεδο» 7 καθώς επίσης και να δημιουργήσει τετελεσμένα προς όφελος της με στόχο την ενεργό παραμονή της στο ενεργειακό γεωστρατηγικό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο, η κατάσταση δεν μοιάζει ιδιαίτερα αισιόδοξη.

Αντίθετα ενόψει της έναρξης των ερευνών από την ExxonMobil στο οικόπεδο 10 και ενδεχόμενες ασκήσεις που θα ενισχύσουν την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή το όλο εγχείρημα δείχνει να κρέμεται από μία κλωστή.

To «Νικηφόρος Φωκάς» παρακολουθεί το Barbaros

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε απόσταση λίγων μόλις ναυτικών μιλίων από το τουρκικό ερευνητικό, που κινείται στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας,  βρίσκεται η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, «Νικηφόρος Φωκάς» η οποία έχει ήδη αποκτήσει – σύμφωνα με πληροφορίες – οπτική επαφή με το Barbaros.

Το ελληνικό πολεμικό δεν έχει βγει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ωστόσο παρακολουθεί κάθε κίνηση του τουρκικού Barbaros, σε μία προσπάθεια να στείλει μήνυμα ότι η Ελλάδα διαθέτει την απαιτούμενη αποτρεπτική ισχύ. Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί και άλλες μονάδες επιφανείας του ελληνικού στόλου, προκειμένου να είναι σε θέση να σπεύσουν στην περιοχή αν παραστεί ανάγκη, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ καθώς και συνολικά της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη από τις κινήσεις της Τουρκίας, η οποία αξιοποιεί τις Navtex και τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο για την προώθηση της πολιτικής της.

Οι Navtex μέσον απειλών και άσκησης πολιτικής για την Τουρκία

Δεν είναι τυχαίο ότι στην απάντηση της προς την κυπριακή Navtex που χαρακτήριζε τουρκικές έρευνες παράνομες σημειώνοντας ότι αρμοδιότητα για έκδοση Αναγγελιών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας έχει ο Σταθμός της Λάρνακας, η Τουρκία υποστηρίζει ότι στην περιοχή έχει δικαιώματα η Τουρκική Δημοκρατία «βάσει του Διεθνούς Δικαίου», ισχυριζόμενη ότι δεν υπάρχει κράτος «Κυπριακής Δημοκρατίας», ενώ προχωρά σε νέες απειλές διαμηνύοντας ότι δεν θα ανεχθεί τις προσπάθειες της «Ελληνοκυπριακής Διοίκησης» να νομιμοποιήσει τις «παράνομες αξιώσεις της» και να αμφισβητηθούν τα «δικαιώματα της Τουρκίας από την Συνθήκη Εγγυήσεων του 1960».

Η Τουρκία με την Navtex 1033/18 που εξέδωσε την Τετάρτη δηλώνει ότι δεν αποδέχεται την Κυπριακή Navtex και προσθέτει ότι το Barbaros και τα συνοδευτικά σκάφη Tanux-1 και Apollo Moon «πραγματοποιούν σεισμικές έρευνες για λογαριασμό της Τουρκικής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Η Navtex 1032/18 την οποία εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας είναι σε ισχύ και ενεργή. Ο Σταθμός της Αττάλειας θα συνεχίσει να εκδίδει Αναγγελίες για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Επιπροσθέτως, η «Κύπρος» που αναφέρεται στην NAWARN της Λάρνακας δεν είναι το αυθεντικό συνεταιριστικό κράτος που εγκαθιδρύθηκε το 1960. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι ο όρος «Κύπρος» δεν συνιστά σε καμία περίπτωση αναγνώριση της ελληνοκυπριακής Διοίκησης, ούτε και προδικάζει τα Δικαιώματα της Τουρκίας που εκπηγάζουν από την Συνθήκη της Εγγύησης και Εγκαθίδρυσης του 1960. Οι προσπάθειες νομιμοποίησης των παράνομων αξιώσεων της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης μέσω της Larnaca NAVWARN 342/18 είναι ανίσχυρη και ποτέ δεν θα γίνει αποδεκτή από την Τουρκία».

Υπενθυμίζεται ότι ο Σταθμός της Λάρνακας με την δική του NAVWARN 342/18 στις 16 Οκτωβρίου καταγγέλλει ότι η «τουρκική Navtex 1032/18 για την διεξαγωγή σεισμικών ερευνών από το R/V «BARBAROS HAYREDIN PASA» και τα συνοδευτικά σκάφη M/V «TANUX 1» και R/V «APOLLO MOON» έχει εκδοθεί από μη αρμόδιο Σταθμό, και είναι παράνομη δραστηριότητα εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επισημαίνεται ακόμη ότι αυτή η δραστηριότητα συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δίκαιου και των κανόνων για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και συνιστούν εγκληματικό αδίκημα, σύμφωνα με την νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ξεκινά και το Fatih

Υπενθυμίζεται ότι το Barbaros θα πραγματοποιήσει παράνομες έρευνες σε μία έκταση 44.000 τετρ. χιλιομέτρων.

Σημειώνεται ότι το νοτιοανατολικό άκρο της περιοχής που προβλέπει η τουρκική παράτυπη Navtex, απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από τους δύο πρώτους στόχους γεωτρήσεων στο τεμάχιο 10, που αναμένεται να ξεκινήσει η γεώτρηση της ExxonMobil, ενώ το δυτικό άκρο της περιοχής απέχει 220 χιλιόμετρα από τη Ρόδο και το ανατολικό άκρο 150 χιλιόμετρα από τις ακτές της Πάφου.

Πληροφορίες αναφέρουν δε ότι  είναι θέμα ωρών ή ελάχιστων ημερών, για να βάλει πλώρη προς το σημείο γεώτρησης και το τουρκικό γεωτρύπανο Fatih (Πορθητής)…