Διευκρινίσεις σχετικά με όσα φέρεται να κατήγγειλε στον υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος κάνοντας λόγο για κακοδιαχείριση των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ εξοργίζοντας τον Ν. Κοτζιά, έδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης κάνοντας γνωστό ότι με βάση τον σχετικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση (ΦΕΚ 92/Α΄/26.6.17) τα στοιχεία για τις απόρρητες δαπάνες άνω των 25.000 ευρώ, διαβιβάζονται στην Βουλή και ενημερώνονται εκτός από τον Πρόεδρο και οι αντιπρόεδροι και κατ’ επέκταση οι αρχηγοί των κομμάτων. Άρα όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί γνωρίζουν τα στοιχεία περί μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του κ. Βούτση, ο οποίος δήλωσε: «Το ζήτημα σε ό,τι αφορά την Βουλή θεωρείται απολύτως αποσαφηνισμένο. Η διαδικασία έχει τηρηθεί απαρεγκλίτως. Είναι απολύτως διευκρινισμένο», ενώ σχετικά με όσα είπε ο κ. Καμμένος στην εκρηκτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σχολίασε ερωτηθείς σχετικά: «Να ερωτηθεί ο ίδιος τι εννοεί. Δεν θα μπω σε αυτή την συζήτηση. Αυτή είναι μια συζήτηση που αφορά αυτούς που την κάνουν».

Ενώ ερωτηθείς αν υπάρχουν ενδείξεις για τα καταγγελλόμενα περί κακοδιαχείρισης, είπε ότι «δεν έχω καμία τέτοια εκτίμηση». Και αυτό καθώς η προβλεπόμενη διαδικασία ενημέρωσης της Βουλής έγινε έξι φορές μέσα σε ένα χρόνο ενώ ένα ακόμα αίτημα του ΥΠΕΞ (από 15.10.18) εκκρεμεί. Η διαδικασία είναι η εξής: Διπλωματικός υπάλληλος φέρνει στην Βουλή τον σφραγισμένο φάκελο όπου αναφέρονται τα σχετικά στοιχεία (ποσά και σκοπός). Ο Πρόεδρος της Βουλής που παραλαμβάνει τον απόρρητο φάκελο τον ανοίγει ενώπιον των αντιπροέδρων της Βουλής και διαβάζει το περιεχόμενο χωρίς να κρατούνται πρακτικά και να δίνονται αντίγραφα.

Οι αντιπρόεδροι έχουν την δυνατότητα να κρατούν σημειώσεις χωρίς να παίρνουν αντίγραφο και μπορούν να ενημερώσουν τους προέδρους των κομμάτων τους για τα «ευαίσθητα» στοιχεία του φακέλου, όπου αναφέρονται οι αρμόδιες υποδιευθύνσεις του ΥΠΕΞ που αιτούνται απόρρητες δαπάνες για ποιο σκοπό και για ποιο χώρο. Ενώ σημείωσε ότι από τους φακέλους που έχει λάβει γνώση η Βουλή κανένας δεν αφορά αυτά που ακούγονταν παλαιότερα για λίστες Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι εξ’ όσων γνωρίζει δεν υπάρχει καθεστώς απόρρητων δαπανών για κανένα άλλο υπουργείο, κάτι που φέρεται να έθιξε στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Κοτζιάς ζητώντας να προβούν όλα τα υπουργεία που διαχειρίζονται απόρρητες δαπάνες σε κάτι αντίστοιχο με αυτό που έχει θεσπίσει νομοθετικά το ΥΠΕΞ ενημερώνοντας την Βουλή.

Όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η κυβέρνηση, όπως κατέστη σαφές και από την δήλωση του πρωθυπουργού, παραμένει σταθερά προσηλωμένη, εφόσον ολοκληρωθεί από την γείτονα ο οδικός χάρτης που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, στην υλοποίησή της. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα γίνει. Διευκρινίστηκε στο ανώτατο επίπεδο ότι όχι μόνο μένει η κυβέρνηση προσηλωμένη αλλά με συνέπεια θα την υπηρετήσει», τόνισε ο κ. Βούτσης, ενώ απέκρουσε τα επιχειρήματα περί αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, λέγοντας ότι αυτή έχει όλα τα εκ του Συντάγματος προβλεπόμενα για να ολοκληρώσει το έργο της και να έχουν ψηφιστεί όλες οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και ισχύουν στο ακέραιο.