Για απουσία νέας πρότασης εκ μέρους του Λονδίνου έκανε λόγο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, μετά την εισήγηση της βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, στο αποψινό δείπνο των ηγετών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Όπως αποκάλυψε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, η ομιλία της Μέι ήταν σε «ήρεμο ύφος», αλλά δεν προσέφερε «τίποτα καινούριο» ως προς τους συνοριακούς ελέγχους μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το κλίμα που υπήρχε στις Βρυξέλλες οι οποίες κρατούσαν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για τη σημερινή συνεδρίαση.

Ο ίδιος εκτίμησε, πάντως, ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος» και διαβεβαίωσε ότι «καταβάλλονται προσπάθειες» για να υπάρξει συμφωνία πριν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ τον προσεχή Μάρτιο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις έχει να κάνει με το καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας μετά την έξοδο, όπου οι Ευρωπαίοι ζητούν να παραμείνουν τα σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας ανοικτά, δηλαδή να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση και από τις δύο πλευρές. Από την άλλη πλευρά το Λονδίνο θέλει μια συμφωνία που δεν θα απομονώνει τη Βόρεια Ιρλανδία από το Ηνωμένο Βασίλειο, του οποίου αποτελεί έδαφος.

Νωρίτερα, προσερχόμενη στη Σύνοδο της ΕΕ, η Τερέζα Μέι, εμφανώς αισιόδοξη, έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο» και διαβεβαίωσε ότι η συμφωνία είναι «εφικτή» και «τώρα ήρθε η ώρα να την κάνουμε πραγματικότητα».

Σημείωσε δε, πως τα «περισσότερα ζητήματα έχουν επιλυθεί», με εξαίρεση το ζήτημα των «σκληρών συνοριακών ελέγχων» μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, ζήτησε περισσότερο χρόνο, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για ψυχραιμία και υπομονή.

«Εργαστήκαμε σκληρά τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να επιτύχουμε μια συνολική συμφωνία για την αποχώρηση και την κοινή πολιτική, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί» διευκρίνισε ο Μπαρνιέ, υπογραμμίζοντας πως «το Brexit πρέπει να γίνει με ομαλό τρόπο για όλους και για όλα τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του νησιού της Ιρλανδίας».

«Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο, πολύ περισσότερο. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε τις επόμενες εβδομάδες με ψυχραιμία και υπομονή» κατέληξε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ.