Τα όσα συνέβησαν στο υπουργικό συμβούλιο, επιβεβαιώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, τον τίτλο του «Βήματος» την περασμένη Κυριακή για την » ακυβέρνητη πολιτεία» στην οποία οδηγούν οι τυχοδιωκτισμοί Καμμένου και η ανοχή Τσίπρα. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο πρωθυπουργός να καλεί τους υπουργούς του να δεσμευτούν ότι δεν θα ανατρέψουν την κυβέρνηση του με αφορμή το «μακεδονικό».

Αυτά που ακολούθησαν με την ανοικτή σύγκρουση Κοτζιά – Καμμένου επισφραγίζουν ότι η κρίση στο κυβερνητικό στρατόπεδο, υπερβαίνει την γνωστή εδώ και καιρό,δυσαρμονία των δύο εταίρων και διαχέεται ακόμα και μέσα στον σκληρό πυρήνα της κυβέρνησης. Είναι εμφανές πλέον ότι ο ερμαφρόδιτος συνασπισμός εξουσίας,έχει ξεπεράσει τα όρια του ,καθώς τα πολιτικά και εκλογικά συμφέροντα των δύο εταίρων είναι ασύμβατα μεταξύ τους.

Το αποτέλεσμα όμως αυτής της σύγκρουσης είναι να παραλύει ουσιαστικά η διακυβέρνηση της χώρας. Ο κ.Τσίπρας,με μυστικές συναντήσεις και υπόγειες διευθετήσεις με τον εταίρο του  προσπαθεί  να παρατείνει όσο μπορεί το διάστημα παραμονής του στην εξουσία, αλλά είναι εμφανές πλέον  στους πάντες, ακόμα και στους υπουργούς του, ότι δεν μπορεί να πείσει κανένα.

Με τις διαβουλεύσεις στα Σκόπια σε πλήρη εξέλιξη, οι επόμενες μέρες και εβδομάδες θα είναι κρίσιμες  και για την πορεία της ετερόκλητης κυβερνητικής συμμαχίας. Αν αποδώσει η  ασφυκτική πίεση του διεθνή παράγοντα, για να βρεθούν οι 80 βουλευτές που θα επικυρώσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, οι εξελίξεις στο ελληνικό κυβερνητικό στρατόπεδο μπορεί να είναι ραγδαίες. Για αυτό και η πρωτοφανής επίμονη του κ.Τσίπρα να διασφαλίσει ότι δεν θα βρεθεί προ απροόπτου, απευθύνοντας εκκλήσεις σε υπουργούς και βουλευτές να μην εγκαταλείψουν την κυβερνητική πλειοψηφία.

Όποιο δρόμο όμως κι αν πάρουν οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα, είναι πλέον αναμφισβήτητο ότι τρίζει η συμμαχία με τους ΑΝΕΛ. Ο ένας μετά τον άλλο τα στελέχη του Σύριζα ανακαλύπτουν τώρα ότι δεν πάει άλλο η συνύπαρξη με τους ΑΝΕΛ , προκαλώντας παροξυσμό στον υπουργό Άμυνας.

Με τη χώρα όμως ήδη σε  οιονεί προεκλογική περίοδο, με πλήθος προβλήματα ανοικτά, αυτή η κατάσταση παράλυσης δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αυτό το κλίμα αβεβαιότητας για την επόμενη μέρα, αποσταθεροποιεί την οικονομία, υπονομεύει τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει ως τώρα και οδηγεί σε νέες περιπέτειες. Όσο γρηγορότερα λοιπόν τελειώσει αυτή η ετερόκλητη συμμαχία, τόσο το καλύτερο για τη χώρα.

ΤΟ ΒΗΜΑ