Η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά δεν προκάλεσε αίσθηση μόνο στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά και στα πολιτικά δρώμενα της Κύπρου. Ο Νίκος Κοτζιάς, ως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις του Κυπριακού.

Η παραίτησή του από το κρίσιμο αυτό πόστο, προκάλεσε την λύπη του Προέδρου της κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος εκφράστηκε με ένα σύντομο μήνυμα στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

Το μικρό κείμενο συνόδευε και μια φωτογραφία των δύο ανδρών, από παλαιότερη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο της χώρας.

«Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για την παραίτηση του φίλου Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, τον οποίο και ευχαριστώ για την αγαστή, εξαίρετη συνεργασία όλο αυτό το διάστημα.

Μπροστά στις προκλήσεις που οι δύο χώρες μας αντιμετωπίζουν, προσβλέπουμε στη συνέχιση της στενής συνεργασίας με την Ελληνική Κυβέρνηση».

Νωρίτερα, τις θερμές ευχαριστίες του στον Νίκο Κοτζιά, για την πολύτιμη και αγαστή συνεργασία που είχαν, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτηρίζοντας τον και αυτός «φίλο του».

«Πλήγμα για το Κυπριακό»

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικές πηγές στην Λευκωσία, τις οποίες επικαλείται απόψε η εφημερίδα «Καθημερινή» Κύπρου στην ηλεκτρονική της έκδοση, οι οποίες θεωρούν «πλήγμα» την παραίτηση του ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πηγές εντοπίζουν ως προς το Κυπριακό «την ανάγκη στο ζήτημα να συνεχίσει απρόσκοπτα η μέχρι σήμερα ενασχόληση και κοινή πορεία». Πάντως, σημειώνεται πως το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών ανέλαβε ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι ο μέχρι πρότινος ΥΠΕΞ «είχε καταφέρει όχι μόνο ν’ αναπτύξει ένα πολύ ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας με τους ομολόγους του, αλλά και να πρωτοστατεί, λόγω των εξελίξεων στο Κυπριακό, μέχρι και το Κρανς Μοντάνα».

Στο ίδιο δημοσίευμα καταγράφεται πως υπάρχει και η ανάγνωση οτι «η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος ξεπερνά τα πρόσωπα και πως οι σχέσεις δεν δύνανται να αλλοιωθούν με την όποια αλλαγή προσώπων σε θεσμικές θέσεις».