Παραγγελία για τη διενέργεια δυο ερευνών για υποθέσεις με ενδεχόμενη ρατσιστική χροιά, έδωσε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. 

Η κυρία Δημητρίου ζήτησε να διερευνηθούν οι συνθήκες της υπόθεσης θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, προκειμένου να διακριβωθεί εάν, μεταξύ όλων των άλλων αδικημάτων που έχουν διαπραχθεί, έχει παραβιαστεί και ο νόμος 4285/2014 που τιμωρεί τα ρατσιστικά εγκλήματα. Αφορμή για την παραγγελία της, αποτέλεσαν δημοσιεύματα του Τύπου.

 Παράλληλα, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός παρήγγειλε τη διενέργεια έρευνας για τυχόν ύπαρξη ρατσιστικών κινήτρων, πίσω από την πυρκαγιά που ξέσπασε τον Ιούνιο του 2018 σε καταυλισμό αλλαδαπών εργατών γης, στη Μανωλάδα. Αφορμή αποτέλεσε τόσο το σχετικό έγγραφο του Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, όσο και η αναφορά 164 εργατών που από τη φωτιά έχασαν όλα τα συνοδευτικά έγγραφά τους, προς την Κεντρική Υπηρεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, του υπουργείου Εργασίας.

Στην πρώτη περίπτωση, η παραγγελία της κυρίας Δημητρίου διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Αθηνών, ενώ στη δεύτερη περίπτωση στην Εισαγγελία Αμαλιάδας.