H Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι η νέα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το υπουργικό συμβούλιο ανέδειξε την έμπειρη δικαστή, αντιπρόεδρο μέχρι πρότινος στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, στον ανώτατο θώκο, με καθυστέρηση τριών και πλέον μηνών – η επιλογή εκκρεμούσε από τον Ιούνιο, μετά τη θορυβώδη παραίτηση του Νικόλαου Σακελλαρίου τον Μάιο του 2018.

Αντιπρόεδροι του ΣτΕ ανεδείχθησαν οι Δημήτρης Σκαλτσούνης  και Μιχάλης Πικραμένος. Αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου, η Δήμητρα Κοκκοτίνη, ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, και η Ειρήνη Καλού.

Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι η 22η πρόεδρος του ΣτΕ, από την ίδρυση του στις αρχές του αιώνα, με πρώτο πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Ρακτιβάν, αλλά και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του. Παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο γυναικοκρατείται (στο επίπεδο των εισηγητών, η αναλογία είναι έξι προς έναν), εντούτοις καμία προεδρία δεν ήταν μέχρι σήμερα γένους θηλυκού.

Η κυρία Σακελλαροπούλου θεωρείται δικαστής «με προσωπικότητα», αλλά και πολυσχιδής, με εύρος γνώσεων. Χαίρει ευρύτατης εκτίμησης στον δικαστικό χώρο και όχι μόνον, ως εκ τούτου θεωρείται ότι μπορεί να ηγηθεί του δικαστηρίου με επάρκεια, αν μη τι άλλο χωρίς εσωτερικά προβλήματα, και δη προβλήματα αμφισβήτησης.

Το όνομα της είχε ακουστεί κατά τη θητεία του Νικόλαου Σακελλαρίου, καθώς – μαζί με τον τότε αντιπρόεδρο Χρήστο Ράμμο – είχε παραιτηθεί από την Ένωση Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, επικρίνοντας τόσο τη στάση του Προέδρου του δικαστηρίου περί ματαιώσεως της Ολομέλειας για τις τηλεοπτικές άδειες, με επίκληση του «κλίματος» που είχε δημιουργηθεί, όσο και την υποστηρικτική προς τον Πρόεδρο του ΣτΕ ανακοίνωση της Ένωσης.

Στην φάση που προηγήθηκε της επιλογής, διακρίθηκε κατά την ακρόαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, μαζί με τον Αθανάσιο Ράντο και τη Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, με αποτέλεσμα να είναι η πρώτη κατά σειρά προτεινόμενη στο υπουργικό συμβούλιο από το κοινοβουλευτικό όργανο –  η εισήγηση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής προς το υπουργικό Συμβούλιο είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα και μόνον.

Σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό της, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Εισήλθε στο ΣτΕ ως εισηγητής το 1982. Υπηρετεί στο Ε΄ Τμήμα από το 2000. Έχει διατελέσει Γενική Γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), Πρόεδρος της Ένωσης (1993-1995 και 2000-2001) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης (2006- 2008). Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας, παρακολούθησε το μεταπτυχιακό του Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris II. Διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών από το 2005, ζητήματα Δικαίου Περιβάλλοντος.

Δήλωση της προέδρου του ΣτΕ

«Αισθάνομαι την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την οποία με επέλεξε το Υπουργικό Συμβούλιο, ως τιμητικό βάρος, που με καλεί να ανταποκριθώ με όλες μου τις δυνάμεις. Και έχω την ελπίδα ότι, σε συνεργασία με τους συναδέλφους μου, το Ανώτατο Δικαστήριο, κατά τη διάρκεια της θητείας μου, θα προχωρήσει όπως απαιτεί η παράδοσή του και ο συνταγματικός του ρόλος, στα πλαίσια του κράτους δικαίου και της δημοκρατικής παράδοσης της χώρας».

Σύντομα βιογραφικών των αντιπροέδρων 

Ο Δημήτρης Σκαλτσούνης γεννήθηκε το 1955 και εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Μάρτιο του 1983, ενώ στη θέση του συμβούλου Επικρατείας προήχθη τον Μάρτιο του 2003.

Ο Μιχάλης Πικραμένος γεννήθηκε το 1960 και εισήλθε στο σώμα τον Ιούλιο του 1989, ενώ προήχθη στη θέση του Συμβούλου Επικρατείας τον Ιούλιο του 2011. Παράλληλα είναι επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, διατηρεί από το 2011 την ιδιότητα του εκπροσώπου της Ελλάδος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης. Την τριετία 2013 – 2016 διετέλεσε γενικός διευθυντής στην Εθνική Σχολή Δικαστών.

Σε σχέση με τις επιλογές για τον Άρειο Πάγο, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης είχε προταθεί – και μάλιστα πρώτος κατά σειρά – από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Γεννήθηκε το 1953, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Αύγουστο του 1979 και προήχθη στον βαθμό του αρεοπαγίτη τον Αύγουστο του 2012.

Η Ειρήνη Καλού γεννήθηκε το 1954, εισήλθε στο δικαστικό σώμα το Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στον βαθμό της αρεοπαγίτου τον Ιανουάριο του 2014.

Η Δήμητρα Κοκκοτίνη γεννήθηκε το 1954, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στο βαθμό της αρεοπαγίτου τον Δεκέμβριο του 2014.