Μόνο και μόνο για να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις (για το Κυπριακό) για μας δεν έχει σημασία να καθίσουμε στο τραπέζι ξανά, πρέπει να θα έχουν αποτέλεσμα”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ομιλία του σε συμπόσιο στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας με τίτλο “Δίκαιο και Πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Στο συμπόσιο συμμετείχε και ο «υπουργός εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για λύση ομοσπονδίας στη βάση της διζωνικότητας και την πολιτικής ισότητας δεν πέτυχαν και τώρα αναζητούν πώς θα ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις. “Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις μας γύρω από το νησί. Η έγνοια μας δεν είναι να καβγαδίσουμε με κανέναν, είναι να διαμοιραστεί δίκαια ο πλούτος”, ανέφερε, επίσης.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η Τουρκία για πολλά χρόνια καταβάλλει προσπάθεια για την λύση του Κυπριακού αλλά πέρσι, πρώτα στη Γενεύη και μετά στα τέλη Ιουλίου στο Κραν Μοντάνα παρόλες τις προσπάθειες δεν κατάφεραν να φτάσουν σε μόνιμη λύση, υποστηρίζοντας ότι υπεύθυνη γι αυτό είναι η ε/κ πλευρά.

“Είδαμε ότι η ε/κ πλευρά δεν είναι έτοιμη να ζήσει με τους Τ/κ και δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί με ίσο τρόπο την οικονομική και πολιτική εξουσία στο νησί. Τώρα είμαστε σε αναζήτηση για το τι μπορούμε να κάνουμε. Οι διαπραγματεύσεις για λύση ομοσπονδίας βασισμένη στη διζωνικότητα και την πολιτική ισότητα και οι προηγούμενες προσπάθειες με το σχέδιο Ανάν δεν πέτυχαν. Πλέον αναζητούμε πώς να ξεκινήσουμε νέες διαπραγματεύσεις. Δεν έχει νόημα να καθίσουμε ξανά στο τραπέζι μόνο και μόνο για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Πρέπει να έχουν αποτέλεσμα. Πρέπει με όλες τις πλευρές να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή πολύ καλά τι θα διαπραγματευτούμε”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι δεν θα επιτρέψουν μονομερείς εργασίες στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι πλέον είναι σε θέση να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τ/κ με ουσιαστικά βήματα. “Από τη μια θα κάνουμε τις γεωτρήσεις μας στην ΑΟΖ της Τουρκίας. Από την άλλη θα συνεχίσουμε αυτές τις γεωτρήσεις μας στις θαλάσσιες περιοχές αρμοδιότητας της ‘τδβκ’ και την ΑΟΖ με πρόσκληση της ‘τδβκ’ , δηλαδή γύρω από το νησί. Η έγνοια μας δεν είναι να καβγαδίσουμε με κανένα, είναι να διαμοιραστεί δίκαια ο φυσικός πλούτος”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν θα χαρίσουν σε κανένα ούτε τα δικαιώματα της Τουρκίας ούτε και των Τ/κ στην Ανατολική Μεσόγειο.