Για «ξεπούλημα» του Θριάσιου εμπορευματικού κέντρου έκαναν λόγο στην Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραμανλής και του ΚΙΝΑΛ Γιάννης Μανιάτης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «χαρίζει» την έκταση για 60 έτη «για ένα κομμάτι ψωμί» με βέβαιη ζημία για το Δημόσιο. Σύμφωνα με τους ίδιους, το τίμημα παραχώρησης είναι εξαιρετικά χαμηλό, ενώ αμφισβητούν ότι με τους όρους που περιλαμβάνει η σχετική σύμβαση θα ωφεληθεί το δημόσιο συμφέρον.

«Εξόχως προβληματικό», χαρακτήρισε το τίμημα ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ και εισηγητής του κόμματος κ. Καραμανλής, τονίζοντας ότι «η Αριστερά έχει δίκιο όταν λέει ότι υπάρχουν και επενδύσεις που περιχαρακώνουν τα κέρδη των λίγων και δεν λειτουργούν υπέρ των συμφερόντων των πολλών». «Τέτοια είναι και η σύμβαση που φέρνετε», είπε, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι θα λογοδοτήσει.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του, ενώ οι μεσιτικές τιμές στην περιοχή του Ασπροπύργου κυμαίνονται στα 100 ευρώ το τετραγωνικό για αγορά γης και στα 450 ευρώ για κτίρια, με την εν λόγω σύμβασης παραχώρησης το Δημόσιο θα λάβει ως αντίτιμο μόλις 122 ευρώ το τετραγωνικό και για την έκταση και για τα κτίρια. «Το σύνολο της έκτασης και των κτιρίων έπρεπε να αποτιμηθεί τουλάχιστον 145 εκ. ευρώ κι ενώ μιλάμε για επενδυτικό φιλέτο δίπλα από την Αθήνα», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τον κ. Μανιάτη, τόνισε ότι «έχουμε ζημία τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο», καθώς, όπως είπε, αυτό θα ξοδέψει άμεσα 36 εκατ. ευρώ για να εισπράξει τελικά σε βάθος 60 ετών 31 εκατ. ευρώ.

Σπίρτζης: Πολλαπλάσιο το τίμημα

Απαντώντας ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης αμφισβήτησε πλήρως τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι το τίμημα όχι μόνο δεν είναι χαμηλό αλλά είναι πολλαπλάσιο των προσφορών που υπήρχαν σε εποχές που το χρήμα έρεε στην αγορά. Μάλιστα είπε ότι παρά το γεγονός ότι ο διαγωνισμός έγινε μέσα στην οικονομική κρίση το εφάπαξ ποσό που υποχρεούται ο παραχωρησιούχος να καταβάλλει στην ΓΑΙΟΣΕ, που είναι ο κύριος του έργου, είναι 10 εκατ. ευρώ, ενώ το 2006, που η χώρα δεν είχε ακόμα εισέλθει στην δίνη της κρίσης, το ποσό ήταν 1,5 εκατ. ευρώ. Τόνισε ακόμα ότι δεν υπάρχει παραβίαση του ανταγωνισμού με έναν συμμετέχοντα όταν τηρείται η ευρωπαϊκή διαδικασία.