Το μήνυμα ότι δεν μας νοιάζει μόνο η μοίρα του Ελληνισμού αλλά η μοίρα ολόκληρης της Ευρώπης, έστειλε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της  Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη στη συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αφού καλωσόρισε για άλλη μια φορά τον Προκόπη Παυλόπουλο στην Κύπρο, εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την ευκαιρία που τους δίνεται, αυτές τις κρίσιμες ώρες να ανταλλάξουν κάποιες σκέψεις και προβληματισμούς για όσα διαμορφώνονται γύρω από τις εξελίξεις του Κυπριακού προβλήματος.

«Αλλά και να εκφράσω», συνέχισε, «για άλλη μια φορά και την ευγνωμοσύνη του Κυπριακού Ελληνισμού για την πάντοτε ανιδιοτελή όχι απλά παρουσία αλλά στήριξη, σε αυτή την προσπάθεια που καταβάλλουμε για μια δίκαιη,  βιώσιμη και πριν και πάνω απ’ όλα λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος, που χωρίς αμφιβολία θα πρέπει πριν και πάνω απ’ όλα να είναι απόλυτα συμβατή και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, πέραν των κανόνων του διεθνούς δικαίου».

Ο κ. Παυλόπουλος από την πλευρά του είπε αρχικά πως η παρουσία του στην Κύπρο δεν είναι έκφραση μόνο της συμπαράστασης της Ελλάδας στην Κύπρο, αλλά και η δύναμη που παίρνει η Ελλάδα όταν βλέπουν την Κύπρο παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα να προοδεύει. «Εμείς οι Ελλαδίτες και εγώ προσωπικά παίρνουμε δύναμη όταν σας βλέπουμε παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, να προοδεύετε αυτή την εικόνα ενότητας που δημιουργεί ο κυπριακός λαός  αλλά είναι η δύναμη μας να διεκδικήσουμε αυτή τη λύση», είπε.

Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε στη συνέχεια πως μέσα και από το Συνέδριο που είχαν σήμερα, τους δίνεται η δυνατότητα να πουν ότι δεν μπορεί η διεθνής κοινότητα και ιδίως η μεγάλη ευρωπαϊκή μας οικογένεια να ανέχεται αυτή την κατάσταση.

«Αυτό πρέπει να τελειώσει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και δεν χρειάζεται να αναφερθώ στις συνθήκες εγγυήσεων. Έχουμε αποφασίσει οριστικά και αμετάκλητα ότι αυτά δεν ταιριάζουν σε μια ευρωπαϊκή νομοθεσία», σημείωσε.

Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε πως δεν μεγαλοπιανόμαστε καθώς δεν είμαστε από τα μεγάλα κράτη. Ξέρουμε όμως, όπως τόνισε, ότι έχουμε ένα ρόλο από την ιστορία και τον πολιτισμό μας να διαδραματίσουμε στην Ευρώπη».

Ανέφερε ακόμη πως και η ΕΕ προχωρά προς πολύ κρίσιμες ευρωεκλογές για το μέλλον της, καθώς «αν επικρατήσουν δυνάμεις του λαϊκισμού, που αγγίζουν τα όρια του ρατσισμού και ακόμα παραπέρα, αν συνεχίσουν να εφαρμόζονται πολιτικές που ροκανίζουν το κράτος τότε», πολλά ζητήματα τα οποία αποκτήθηκαν με κόπο, θα χαθούν.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε πως το μήνυμα από τη Λευκωσία είναι ότι δεν είναι μόνο η δική μας μοίρα που μας νοιάζει, αλλά μας νοιάζει και η μοίρα της μεγάλης μας οικογένειας διότι μέσα από αυτή μπορούμε και εμείς να δημιουργήσουμε και να κάνουμε καλύτερο τον κόσμο».