Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την πρώτη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο κοινοβούλιο των Σκοπίων – πιθανότατα το βράδυ της Τρίτης – για τη Συνταγματική αναθεώρηση που απαιτείται προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το ενδιαφέρον όλων εστιάζεται στο αν θα καταφέρει ο Ζόραν Ζάεφ να εξασφαλίσει τους 80 βουλευτές (πλειοψηφία 2/3) προκειμένου να προχωρήσει η Συνταγματική αναθεώρηση. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο Ζάεφ έχει δεδομένες 72 ψήφους και απομένουν τουλάχιστον 8 που απαιτούνται. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στην εναρκτήρια ομιλία του το βράδυ της Δευτέρας προσπάθησε να γεφυρώσει τις διαφορές με την Αντιπολίτευση και εμφανίστηκε διατεθειμένος να συμβάλει στην εθνική επανασυμφιλίωση σε σχέση με τα γεγονότα της 27ης Απριλίου του 2016 – όπως είπε –  όταν βουλευτές του VMRO του επιτέθηκαν.

Η κίνηση αυτή, ερμηνεύτηκε από πολλούς ως προσφορά αμνηστίας. «Η σημερινή συνεδρίαση παρουσιάζει μια ευκαιρία για αλληλοσυγχώρεση: «Ας δώσουμε τα χέρια. Ο λαός δεν θα συμφιλιωθεί αν δεν συμφιλιωθούν οι πολιτικοί του» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κατά τα λοιπά, ο Ζάεφ επιχείρησε χθες Δευτέρα, να πετάξει για άλλη μία φορά το «μπαλάκι» στους βουλευτές της Αντιπολίτευσης, ζητώντας να ψηφίσουν κατά συνείδηση και να καθορίσουν το μέλλον της χώρας προς τις ευρωπαϊκές δομές. «Κοιτάξτε το μέλλον, το μέλλον των παιδιών σας. Η απόφαση των πολιτών είναι η χώρα να προχωρήσει μπροστά» ανέφερε ο Ζάεφ, σημειώνοντας ότι η αντίθετη επιλογή θα έθετε τη χώρα στην απομόνωση και θα επανέφερε το πολιτικό τραύμα των τελευταίων 27 ετών αλλά και ιδιαίτερα αυτό της τελευταία περιόδου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE, Ιλία Ντίμοφσκι, πάντως, ισχυρίστηκε ότι μετά την πολύ μεγάλη αποχή που σημειώθηκε στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 30 Σεπτεμβρίου, η παρούσα σύνθεση της Βουλής δεν νομιμοποιείται να αποφασίσει για την αλλαγή του Συντάγματος ενώ σημείωσε και πάλι ότι κόμμα θα ψηφίσει κατά των αλλαγών.

Έτσι στο προσκήνιο , οι προσπάθειες του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ να πείσει βουλευτές της Αντιπολίτευσης φέρεται πως έχουν πέσει στο κενό. Στο παρασκήνιο ωστόσο, διαρρέεται ότι υπάρχει αισιοδοξία ότι τελικά θα εξασφαλιστεί ο μαγικός αριθμός των 80 βουλευτών.

Χθες, ο Φερίντι Μούιτς, Βόσνιος, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στη λίστα του σοσιαλδημοκρατικού SDSM του Ζάεφ και είχε ψηφίσει κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, αποκάλυψε ότι θα ψηφίσει υπέρ των Συνταγματικών αλλαγών. «Ακολουθώ το δρόμο της λογικής και της συνείδησης» υποστήριξε.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο Ζάεφ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς υπολογίζει σίγουρα σε 72 βουλευτές. Αν πάντως δεν βρεθούν οι υπόλοιπο 8 που θα πρέπει να αποσκιρτήσουν από το VMRO, τότε η ΠΓΔΜ θα οδηγηθεί άμεσα σε εκλογές με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η Δύση έχει κάνει ότι μπορεί προκειμένου να πιέσει τη γειτονική χώρα φοβούμενη πως μία πιθανή προσφυγή στις κάλπες, ενδεχομένως θα μπορούσε να βάλει «ταφόπλακα» στη Συμφωνία.

Η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα

Η συζήτηση στην Ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει μέχρι δέκα ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος.

Για την έγκριση της πρότασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια (συζήτηση επί σχεδίων τροπολογιών και ψηφοφορία, δημόσια διαβούλευση, συζήτηση επί τελικών κειμένων τροπολογιών και ψηφοφορία).

Ωστόσο, η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια είναι αυτή που θα κρίνει αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε η προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Ζάεφ είναι μονόδρομος.