Ανοιχτό άφησε ο Γ. Σταθάκης το ενδεχόμενο αύξησης στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

«Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει αύξηση» είπε και εξήγησε ότι το φλέγον θέμα αφορά τη ρύθμιση της αγοράς των ρύπων, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

Ανοιχτό άφησε ο Γιώργος Σταθάκης το ενδεχόμενο αύξησης στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στον «ΑΝΤ1» το πρωί της Τρίτης, δήλωσε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε «αν θα υπάρξει αύξηση» και εξήγησε ότι το φλέγον θέμα αφορά τη ρύθμιση της αγοράς των ρύπων, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως είπε ο κ. Σταθάκης το ενδεχόμενο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο η ΔΕΗ όσο και οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος πληρώνουν βάση της ευρωπαϊκής οδηγίας ένα ποσό που αντιστοιχεί στους ρύπους που προέρχονται από το διοξείδιο του άνθρακα. Κι ενώ οι ιδιωτικές εταιρίες έχουν προβλέψει  στα συμβόλαια τους να μετακινούν το κόστος αυτό στους καταναλωτές, η ΔΕΗ δεν το έχει πράξει.

Κατά συνέπεια μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί αυτό το κόστος κι ανάλογα με τις εξελίξεις είναι πιθανό η ΔΕΗ να αυξήσει τα τιμολόγια της για το ηλεκτρικό ρεύμα. Βέβαια όπως επισήμανε ο Υπουργός, η ΔΕΗ τα τελευταία έξι χρόνια όχι μόνο δεν έχει αυξήσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά την περασμένη χρονιά την μείωσε μεσοσταθμικά κατά 6%.

Ο κ. Σταθάκης απαντώντας σε ερώτηση για τις εισπρακτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει την ειδοποίηση των οφειλετών, αρνήθηκε ότι αυτές αφορούν τους οικιακούς καταναλωτές και επέμεινε στο κοινωνικό πρόσωπο της ΔΕΗ μέσω της θέσπισης του κοινωνικού τιμολογίου που αφορά περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά.

Ο κ. Σταθάκης ερωτηθείς για το θέμα που έχει προκύψει με τον κ. Καμμένο, προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους, λέγοντας πως το θέμα είναι ξεκάθαρο, όπως και η διαφωνία των δυο κυβερνητικών εταίρων για το Σκοπιανό.

Υπογράμμισε ότι υπάρχει η συμφωνία πως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα συνεχίσουν μαζί τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο και τόνισε πως δεν πιστεύει πως μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης θα συγκεντρώσει 151 ψήφους, ασχέτως της στάσης που θα κρατήσουν οι ΑΝΕΛ.

Σχετικά με το ζήτημα των συντάξεων, επεσήμανε ότι «το θέμα έχει ήδη κλείσει» και αυτό θα φανεί στον τελικό προϋπολογισμό, ενώ έκανε λόγο για κατάργηση και όχι αναβολή του μέτρου περικοπής για τους παλαιούς συνταξιούχους.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk