Σε πλήρη διακοπή της κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο προχώρησε πριν από λίγο η Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας που συνεδρίασε για πρώτη φορά στο Μίνσκ της Λευκορωσίας. Όπως μάλιστα επισημαίνεται σε ανακοινωθέν που εξεδόθη μέχρι η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης «ακυρώσει τις παράνομες αποφάσεις που έλαβε δεν επιτρέπεται κανένα συλλείτουργο με κληρικούς» ενώ «για τους κοσμικούς απαγαρέυεται η συμμετοχή σε μυστήρια που τελούνται» από κληρικούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας με απόφαση της Συνόδου της Εκκλησίας της Ρωσίας τον περασμένο μήνα σταμάτησε την μνημόνευση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και ταυτόχρονα με την ίδια απόφαση της Συνόδου δεν επιτρεπόταν ούτε σε μητροπολίτες να συμμετάσχουν σε συλλείτουργα με ιεράρχες του Φαναρίου. Ακόμη η Εκκλησία της Μόσχας είχε αποσύρει τους εκπροσώπους της από τους διαλόγους που προεδρεύει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η κρίση ξέσπασε με αφορμή την παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην  Εκκλησία της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την επαναφορά στην κανονική Εκκλησία του σχισματικού Φιλάρετου Ντενισένκο που αυτοανακηρύχθηκε την δεκαετία του ’90 Πατριάρχης Κιέβου.