Τη φορολογική μεταρρύθμιση και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 ενέκρινε η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε στην Ιταλία.

Στο υπουργικό συμβούλιο, μεταξύ άλλων, υπογραμμίσθηκε ότι κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2019 πρόκειται να εφαρμοστεί το εισόδημα του πολίτη για τη βοήθεια ανέργων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Ο υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, τόνισε ότι τα μέτρα του προϋπολογισμού στοχεύουν στην οικονομική ανάπτυξη, και ότι ο διάλογος με τις Βρυξέλλες, ο οποίος έχει ήδη αρχίσει, θα συνεχιστεί βάσει των όσων προβλέπονται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

«Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να τινάξουμε στον αέρα την Ευρώπη» πρόσθεσε ο Τρία.

Ο ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ικανοποιημένος από το προσχέδιο του προϋπολογισμού, διότι «τα δημοσιονομικά θα παραμείνουν σε τάξη, με συνοχή, όμως, με τις προεκλογικές υποσχέσεις». «Σεβόμαστε το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά ποντάρουμε στην ανάπτυξη μέσα στην σταθερότητα» τόνισε.

Μεταξύ των άλλων, τα μέτρα που εγκρίθηκαν προβλέπουν ότι δεν θα αυξηθεί ο φόρος προστιθέμενης αξίας, και παράλληλη μείωση της συντάξιμης ηλικίας για περίπου πεντακόσιες χιλιάδες ιταλούς.

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, υπογράμμισε ότι πρόκειται να περικοπούν οι υψηλότερες συντάξεις, ενώ ο Κόντε από την πλευρά του τόνισε ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού πρόκειται να σταλεί στις Βρυξέλλες πριν από τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα Ιταλίας, με σεβασμό στο χρονικό όριο που θέτει η Ευρώπη.

Νωρίτερα, πάντως, οι εντάσεις μεταξύ των κομμάτων του κυβερνώντος συνασπισμού φέρονταν να μεταθέτουν την έγκριση του προϋπολογισμού για αύριο, Τρίτη, πληροφορίες που μετέδωσε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι.