Αν και δεν προσήλθε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης για να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του αντιπροέδρου της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδη, η σύγκρουση δεν αποφεύχθηκε. Γεωργιάδης και Ξανθός βρέθηκαν στα χαρακώματα με αφορμή τις καταγγελίες για μια απίστευτη «μπίζνα» που φέρεται να είχε στηθεί σε κτήριο του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) Βάρης του ΚΕΕΛΠΝΟ και αφορούσε την χρήση μηχανημάτων για την «εξόρυξη» κρυπτονομισμάτων bitcoin! Ο κ. Γεωργιάδης επικαλέστηκε σχετικές καταγγελίες ότι τοποθετήθηκαν στο κτήριο ειδικά μηχανήματα, τα οποία μάλιστα είναι πολύ ενεργοβόρα και ως εκ τούτου ζημίωναν το ΚΕΕΛΠΝΟ, για να παράγουν bitcoin. Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ «ο υπάλληλος Ν.Κ. δυο μήνες πριν την καταγγελία είχε αναρτήσει διαφήμιση με την διεύθυνση του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Βάρη με την οποία υποσχόταν τόκο 30% ετησίως»! Υποστήριξε δε ότι σύμφωνα με τον υπάλληλο, τα μηχανήματα είχαν μπει εν γνώσει του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ: «Επειδή ψάχνετε τα σκάνδαλα, σας ξέφυγε αυτό. Ο υπάλληλος έκανε ξέπλυμα μαύρου χτήματος. Και όμως ο κ. Ρόζενμπεργκ (επικεφαλής του ΚΕΕΛΠΝΟ) τον αναβάθμισε στο κεντρικό κτήριο κάνοντάς τον αναπληρωτή υπεύθυνο διαχείρισης και διανομής εντύπου υλικού».

Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι «όντως μέσα στο ΚΕΔΥ βρέθηκαν δυο μηχανήματα που δεν είχαν σχέση και που κατά την εκτίμηση της αρμόδιας εταιρείας που υποστηρίζει την μονάδα αυτή, όπως η ίδια λέει, «πιθανολογούμε ότι όντως μπορεί να έχουν σχέση με εξόρυξη κρυπτονομισμάτων». Όπως είπε όταν έγινε η καταγγελία (στις 13.9.18) αμέσως το θέμα ήρθε στην διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, το ΔΣ της οποίας κάλεσε δυο εμπλεκόμενους υπαλλήλους και ζήτησε εγγράφως εξηγήσεις. Σε ό,τι αφορά τον πρώτο υπάλληλο, το ΔΣ δεν πείστηκε και του επέβαλλε την ανώτερη δυνατή πειθαρχική ποινή της στέρησης μισθού για 3 μήνες και μετακίνηση από εκεί σε άλλη υπηρεσία, ενώ στον δεύτερο επέβαλλε μικρότερης σημασίας ποινή, ενώ διαβίβασε στον εισαγγελέα την υπόθεση και από εκεί πήγε στην εισαγγελία Διαφθοράς, στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης. «Ο υπάλληλος δεν αναβαθμίστηκε. Ο χώρος σφραγίστηκε και απαγορεύτηκε η είσοδος. Περιμένουμε το πόρισμα των αρμοδίων υπηρεσιών. Η διοίκηση δεν έχει καμία συμπεριφορά ενοχική. Συνέβη χωρίς να το γνωρίζει. Θα διερευνηθεί αν ήταν η χρήση τους τα bitcoin και η ζημία λόγω του ότι είναι ενεργοβόρα μηχανήματα», είπε ο κ. Ξανθός, λέγοντας ότι υπήρξε διαβεβαίωση από την εταιρεία ότι δεν υπήρξε πρόσβαση στα ευαίσθητα δεδομένα.

Ο κ. Γεωργιάδης διερωτήθηκε «πώς του ξέφυγε του Ρόζενμπεργκ ότι ο άλλος έκανε διαφήμιση αναρτημένη στο διαδίκτυο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, γι’ αυτό και έδινε 30% τόκο;». «Έκαιγαν οι τοίχοι κι έτσι ασχολήθηκαν να δουν τι γίνεται. Όλα αυτά που συνέβαιναν επί 3 μήνες δεν μπόρεσε να τα καταλάβει; Και του ανέθεσε καθήκοντα αναπληρωτή υπευθύνου διαχείρισης και διανομής εντύπου. Μεγάλη ποινή έφαγε. Ή μήπως ήξερε ο κ. Ρόζενπεργκ;», πρόσθεσε. «Μας λέτε ότι εν γνώσει του επέτρεπε και μάλιστα αυτόν που τον κατήγγειλε τον αναβάθμισε κιόλας. Επειδή δεν μπορείτε ούτε καν να υπονοήσετε ότι αυτή η διοίκηση και αυτή η πολιτική ηγεσία δεν έχει σχέση με φαύλη διαχείριση και αληθινά νομίσματα πάτε να την εμπλέξετε με κρυπτονομίσματα

Κόντρα για Πολάκη

Η κόντρα τους όμως δεν περιορίστηκε στα bitcoin αλλά μπήκε και στα «βαθιά» της υπόθεσης ΚΕΕΛΠΝΟ. Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι περίμενε στην Βουλή τον κ. Πολάκη που προανήγγειλε διώξεις: «Σας ρωτώ αν πιστεύετε ότι ο μόνος τρόπος για να κερδίσετε τις εκλογές είναι να κλείσετε φυλακή τους πολιτικούς αντιπάλους σας», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ κατηγόρησε τον κ. Πολάκη για πολιτική δίωξη των υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ που «δεν έκαναν τον χατίρι του».

Ο κ. Ξανθός κατηγόρησε τον αντιπρόεδρο της ΝΔ ότι «παρέχετε πολιτική ασυλία στους ανθρώπους που αποδεδειγμένα τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για να πιέζετε λίγο πριν την έκδοση του πορίσματος και να προσπαθείτε να δημιουργήσετε κλίμα». Μάλιστα τον προέτρεψε: «Μην εμφανίζεστε λοιπόν να σπεύδετε να πείτε ότι όλα είναι κατασκευάσματα του Πολάκη, του Ξανθού και της κυβέρνησης. Θα εκτεθείτε. Το απόστημα του ΚΕΕΛΠΝΟ παροχετεύθηκε». Ενώ απαντώντας στο σχόλιο του κ. Γεωργιάδη ότι το πόρισμα των ορκωτών λογιστών «έκανε ρεζίλι» τον κ. Πολάκη, ο υπουργός υγείας είπε: «Πολύ εύκολα βγήκατε να θριαμβολογήσετε ότι το πόρισμα των ορκωτών είναι αθωωτικό. Εσείς θεωρείτε ότι οι λογιστικές διαφορές 90 εκ. είναι αθώες; Υποκρύπτουν δαπάνες μη συμβατές με τον σκοπό του φορέα και αυτό συνιστά φαύλη διαχείριση, δεν αποδεικνύει αθωότητα και επιβεβαιώνει ότι υπήρχε σχέδιο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Προανήγγειλε, τέλος, την κατάθεση νομοσχεδίου τον Νοέμβριο για την θεσμική αναδιοργάνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ.