Το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) έχει αρκετά εφόδια για τους επόμενους έξι μήνες, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Σολοβιόφ, διευθυντής πτήσεων του ρωσικού τμήματος του Σταθμού.

Η Ρωσία ανέστειλε προσωρινά όλες τις επανδρωμένες πτήσεις μετά το ατύχημα που σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη, αμέσως μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου Σογιούζ που θα μετέφερε έναν Ρώσο και έναν Αμερικανό αστροναύτη στον ISS.

«Υπάρχουν αρκετά αποθέματα στον ISS (σ.σ. καύσιμα, οξυγόνο, νερό και τρόφιμα). Εκτιμούμε ότι επαρκούν για μισό χρόνο, μέχρι το επόμενο καλοκαίρι», δήλωσε ο Σολοβιόφ.

Οι τρεις αστροναύτες που βρίσκονται αυτήν την περίοδο στον ISS, ένας Γερμανός, ένας Ρώσος και ένας Αμερικανός, είναι προγραμματισμένο να επιστρέψουν στη Γη τον Δεκέμβριο.

Είναι όμως πιθανό να αναγκαστούν να παραμείνουν εκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εάν δεν ξεκινήσουν ξανά σύντομα οι εκτοξεύσεις των Σογιούζ. Η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να προχωρήσει κανονικά με την επόμενη επανδρωμένη πτήση, τον Δεκέμβριο, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τα συμπεράσματα της επιτροπής που ερευνά το ατύχημα της περασμένης Πέμπτης.

Το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο μια μη κατονομαζόμενη πηγή, μετέδωσε το Σάββατο ότι η πτήση αυτή θα μπορούσε να γίνει συντομότερα, στις 28 Νοεμβρίου.