Ξεκινά τη Δευτέρα η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης

Όπως εκτιμούν οι άνθρωποι της αγοράς, η τιμή εκκίνησης φέτος θα κυμανθεί στο 1,14 ευρώ το λίτρο

Από τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με την τιμή να αναμένεται υψηλότερη σε σχέση με πέρσι, εξαιτίας της αύξησης των διεθνών τιμών που μεσολάβησε.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, η μέση τιμή διάθεσης του πετρελαίου στην έναρξη της χειμερινής περιόδου τον Οκτώβριο του 2017 ήταν 94,4 λεπτά το λίτρο, ενώ τον Απρίλιο, στη λήξη, ήταν 1,025 ευρώ.

Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι της αγοράς, η τιμή εκκίνησης φέτος θα κυμανθεί στο 1,14 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο, η τελική επιβάρυνση των καταναλωτών θα εξαρτηθεί και από τις καιρικές συνθήκες δηλαδή το κατά πόσον ο χειμώνας θα είναι ήπιος ή βαρύς.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των φόρων αλλά και των διεθνών τιμών, έχει οδηγήσει σε μεγάλη πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης καθώς τα νοικοκυριά είτε αδυνατούν να καλύψουν το κόστος είτε στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης (κλιματιστικά, σόμπες, φυσικό αέριο, στις περιοχές όπου υπάρχει δίκτυο).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης σε σχέση με το 2003, οπότε καταγράφηκε το μέγιστο της κατανάλωσης με 4.248.403 μετρικούς τόνους, μειώθηκε κατά 72%, καθώς το 2017 έκλεισε στους 1.172.142 μ.τ. (η μείωση προσέγγισε το 80% το 2013, οπότε η κατανάλωση είχε πέσει στους 959.233 μ.τ.).

Οι ομοσπονδίες των βενζινοπωλών και των πρατηριούχων ζητούν μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο (6 λεπτά το λίτρο) από 280 ευρώ που είναι σήμερα, προκειμένου να μειωθούν αντίστοιχα οι τελικές τιμές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk