«Φίλες και φίλοι. Σύντροφοι και συντρόφισσες. Βρεθήκαμε μαζί στον αγώνα απέναντι σε μια ομάδα που είχε αποφασίσει να παραδώσει τη χώρα, βρεθήκαμε μαζί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και μαζί κυβερνάμε, χτίσαμε μαζί ένα νέο Γοργοπόταμο, αποδείξαμε μαζί ότι μπορούμε να ενώσουμε τους Ελληνες».

Αυτά τα όμορφα… αριστερά λόγια που ακούστηκαν σαν βάλσαμο στο ακροατήριο, είπε ο Πάνος Καμμένος στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Οκτώβριο του 2016. Ρίξτε μια ματιά στο βίντεο γιατί τα ντοκουμέντα μένουν. Ο Πάνος Καμμένος, ο σημερινός «απόκληρος» για τους Συριζαίους, καταχειροκροτείται από τα εκατοντάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Καταχειροκροτείται σαν να είναι ένας «δικός τους άνθρωπος».

Ηταν τότε που ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν ήταν ο ακραίος, ο δεξιός, ο «ψεκασμένος», ο… Ελληνας Σαλβίνι ή Ορμπαν όπως τον χαρακτήρισαν το Σάββατο με άρθρο τους στην Εφημερίδα των Συντακτών οι Ν. Φίλης, Τ. Χριστοδουλοπούλου, Σ. Αναγνωστοπούλου και Θ. Τζάκρη.

Ηταν τότε που η μέθη της εξουσίας ή όπως έλεγαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ «η μάχη κατά της διαπλοκής και των συμφερόντων», τους ένωνε. Βέβαια, τώρα τα επιχειρηματικά συμφέροντα και η διαπλοκή έχουν μετατοπιστεί προς τα… αριστερά σύμφωνα με τον Καμμένο και τον πολεμούν μέσω της ΕΦΣΥΝ, όμως, αυτά είναι ψιλά γράμματα.

Γέλια για… κλάματα

Και πάμε ένα μήνα αργότερα, Νοέμβριος του 2016 και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες κάνουν το δικό του συνέδριο. Θα μπορούσε να λείψει ο ΣΥΡΙΖΑ από το συνέδριο του «συντρόφου Πάνου;» Όχι βέβαια, και μάλιστα αναβαθμισμένη αντιπροσωπεία με τους Νίκο Παππά και Πάνο Ρήγα στις πρώτες θέσεις. Ο Πάνος Καμμένος περιχαρής για την… γεμάτη αίθουσα, κι ενθυμούμενος ότι είχε πει «σύντροφοι και συντρόφισσες» στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ λέει:

«Εγώ περίμενα από το 1993 να γίνω υπουργός το 2007, θέλω φίλες και φίλοι να σας διαβεβαιώσω ότι ο Πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας και εγώ, οι ανεξάρτητοι Έλληνες και οι ανεξάρτητες Ελληνίδες, αλλά και οι φίλοι και φίλες του ΣΥΡΙΖΑ, δεν λέω σύντροφοι όπως βλέπεις, τώρα είμαι στους ΑΝΕΛ, θα δώσουμε τον αγώνα για να βρει ο κάθε έντιμος Έλληνας την αξιοπρέπεια και το χαμόγελο», είπε χαρακτηριστικά ο Πάνος Καμμένος με τους Παππά και Ρήγα να γελούν για το σχόλιο περί «συντρόφων».

Δείτε ξανά το βίντεο. Ο Παππάς και ο Ρήγας γελούν με τα αστεία του Καμμένου. Τότε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ μπορούσε να μιλά περισσότερο, δεν του έστελνε μηνύματα ο Παππάς. Ούτε ο Ρήγας του έλεγε «να είναι προσεκτικός για το τι λέει, αυτά δε λέγοντα δημόσια». Τότε όλοι πνίγονταν στα γέλια γιατί ήταν σύντροφοι.

Η απόλυτη υποκρισία που δείχνει την αγαστή σχέση που είχαν Τσίπρας και Καμμένος, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ όλα αυτά τα χρόνια, με συγκολλητική ύλη τη δίψα για την εξουσία.

Βεβαίως δεν είναι ανάγκη να θυμίσουμε ότι ο πρωθυπουργός ανέβασε στο βάθρο της νίκης τον Πάνο Καμμένο τον Σεπτέμβριο του 2015 και οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ αποθέωναν το δίδυμο της νίκης.

Αλλά ας θυμηθούμε κι άλλες πρακτικές και συμπεριφορές των «συντρόφων», προτού ο Πάνος Καμμένος γίνει «βαρίδι».

Η συνέντευξη στην… ΕΦΣΥΝ

Για να θυμηθούμε τη συνέντευξη του προέδρου των ΑΝΕΛ στην… Εφημερίδα των Συντακτών και την ερώτηση που του κάνουν για το αν απειλήθηκε ποτέ η συνεργασία με τον κ. Τσίπρα. Είναι το 2017 που δίνει τη συνέντευξη και λέει:

«Ούτε μια στιγμή δεν απειλήθηκε. Με τον Αλέξη Τσίπρα αυτά τα δυόμισι χρόνια δεν έχουμε αλλάξει ποτέ μια πικρή κουβέντα. Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας πραγματικός ηγέτης. Είναι σε διαφορετικό πολιτικό χώρο από μένα, αλλά είναι ένας ηγέτης που ακούει. Δεν ακούει μόνον εμάς, τους εταίρους στην κυβέρνηση, αλλά ακούει τους πολίτες».

Και για να μην κάνουν ότι δεν ξέρουν εκεί στην ΕΦΣΥΝ, ο υπουργός Αμυνας τους έλεγε για τη συνεργασία του με τις ΗΠΑ, την αναβάθμιση των F-16 και πως τις συζητήσεις με τις ΗΠΑ για τη Σούδα. «Είμαστε σε φάση διαπραγμάτευσης. Ούτε έχουμε υπογράψει τίποτα ούτε έχει προχωρήσει καμία συμφωνία, η οποία έτσι κι αλλιώς θα περάσει από τη Βουλή. Παράλληλα εκφράσαμε την επιθυμία να μας γνωστοποιήσουν τιμές ενός αεροσκάφους νέας γενιάς» τόνισε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε θέσει μια οικονομική «οροφή» βάσει του προϋπολογισμού και των δυνατοτήτων μας: να αποπληρώσουμε σε 10 με 15 χρόνια ένα ποσό που δεν θα υπερβαίνει το 1,1 δισ. ευρώ».

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι συγκεκριμένο που να έχει υπογραφεί ή να έχει συμφωνηθεί. Η θέληση μας είναι να υπάρχει μια στενότερη συνεργασία, με δεδομένο βέβαια ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να φιλοξενήσει πυρηνικά, ότι οι ελληνικές βάσεις δεν θα χρησιμοποιηθούν για επίθεση σε τρίτη χώρα». Αρα γιατί έμειναν έκπληκτοι στην Εφημερίδα αλλά και στην κυβέρνηση; Πάγια τακτική του Καμμένου ήταν, έπειτα από τη στροφή που έκανε κι από «φιλορώσος» έγινε «αμερικανόφιλος».

Να θυμηθούμε επίσης πόσες φορές η προοδευτική αριστερά έκανε πίσω στις αρχές και τις αξίες της για χάρη του… Ελληνα Σαλβίνι; Να θυμίσουμε μόνο ότι ο Νίκος Φίλης εκδιώχθηκε για τα μάτια του Καμμένου.

Οταν έδιωχνε τον Φίλη

Ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε αποκαλύψει ότι  ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος του είπε πώς θα ρίξει την κυβέρνηση, αν του το ζητήσει, για το θέμα των Θρησκευτικών. Με απλά λόγια ο Καμμένος ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο να του πει αν πρέπει να ανατρέψει την κυβέρνηση. Και τι να κάνει ο Τσίπρας και όσοι τώρα βρίζουν τον Πάνο Καμμένο; Εδιωξαν τον Νίκο Φίλη από υπουργό Παιδείας. Αυτά τα θλιβερά είχαν γίνει αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ τα έκρυβε κάτω από το χαλάκι και μέσα στην ντουλάπα για χάρη της εθνοσωτηρίου συγκυβέρνησης.

Ισως θα έπρεπε να θυμηθούμε και το πώς ο Πάνος Καμμένος «έσυρε» τους… συντρόφους του, τον Δ. Βίτσα, την Ν. Κασιμάτη, την Ε. Αυλωνίτου, σ’ εκείνο το ταξίδι της ντροπής στη Ρω και το Καστελόριζο όπου έβγαζαν φωτογραφίες μαζί με Χρυσαυγίτες «ξεπλένοντας» έτσι τον νεοναζισμό και τους ακροδεξιούς υπόδικους της εγκληματικής οργάνωσης.

Αλλά και να θυμηθούμε το πανηγύρι του Ζαππείου, όπου ήταν τόσο χαρούμενοι όλοι και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άκουγαν με προσοχή τον Πάνο Καμμένο να βγάζει λόγο.

Τώρα, υπουργοί, βουλευτές και δημοσιογράφοι, που επί τέσσερα χρόνια αποθέωναν τον «σύντροφο Πάνο», τον έχουν γράψει στα μαύρα κατάστιχα. Ο «τυφώνας Πάνος» σαρώνει τις αγάπες και τη «συντροφικότητα», λίγους μόνο μήνες μέχρι τις εκλογές. Και μπορεί ο πρωθυπουργός να στέλνει θολά μηνύματα για να είναι προσεκτικοί όσοι μιλάνε δημόσια, όμως, κανονικά θα έπρεπε να σπάσει το «συμβόλαιο» με τον Πάνο Καμμένο, και είτε να αναζητήσει άλλου τύπου πλειοψηφία στη Βουλή είτε να πάει σε εκλογές.