Αβέβαιο παραμένει το πολιτικό σκηνικό στην ΠΓΔΜ, με το ζήτημα της πλειοψηφίας των 80+1 βουλευτών που απαιτείται προκειμένου να ψηφιστεί η Συνταγματική αναθεώρηση να εξελίσσεται σε θρίλερ.

Στο πλαίσιο αυτό, η αντιπολίτευση εξακολουθεί να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί κανένας βουλευτής από την επίσημη γραμμή του κόμματος και να ψηφίσει υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, ενώ από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίζεται αισιόδοξος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Όλα, ωστόσο, αναμένεται να κριθούν την επόμενη εβδομάδα, όπου θα λάβει χώρα στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία.

Βλέποντας ότι τα περιθώρια στενεύουν και η Δύση συνεχίζει να πιέζει, καλώντας αφενός τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ να μην προχωρήσει σε εκλογές αλλά να ακολουθήσει τον δρόμο μέσω της συνταγματικής αλλαγής, και αφετέρου την αντιπολίτευση να στηρίξει με την στάση της την κυβέρνηση για να μην χαθεί αυτή η ιστορική ευκαιρία για την επίλυση του ονοματολογικού, ο Ζάεφ προέβη σε νέα έκκληση προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ΜΙΑ, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Ζάεφ κάλεσε τους βουλευτές του VMRO-DPMNE να υποστηρίξουν τη διαδικασία σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης για συνταγματική αναθεώρηση, καθώς -όπως είπε- διακυβεύεται το μέλλον της χώρας, ενώ επανέλαβε πως «δεν θα υπάρξει καλύτερη συμφωνία».

«Όλα έχουν ειπωθεί, αλλά το ερώτημα είναι αν μπορούμε να επιτύχουμε συναίνεση στην προσπάθεια της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ – το μόνο θέμα που ενώνει τη χώρα» δήλωσε, σημειώνοντας πως «το ερώτημα είναι τι θα κάνουμε με τις προσδοκίες μας για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αν χάσουμε αυτή την ευκαιρία».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της κυβερνητικής συμμαχίας κάλεσε κι αυτός από την πλευρά του τους βουλευτές VMRO-DPMNE «να υποστηρίξουν τις συνταγματικές τροποποιήσεις που απορρέουν από τη συμφωνία των Πρεσπών και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την παροχή ευρωπαϊκού μέλλοντος στους πολίτες της Μακεδονίας».

«Δεν θέλω να πιστεύω ότι οι βουλευτές του VMRO-DPMNE δεν θα ψηφίσουν τη Δευτέρα για τις συνταγματικές τροπολογίες» δήλωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προσπάθειας για ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στα ευρωατλαντικά θεσμικά όργανα.