Όπως όλα δείχνουν το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα σε τετ α τετ Τσίπρα – Καμμένου. Ωστόσο, είναι φανερό ότι προς ώρας η φαρσοκωμωδία της… διχασμένης και αλληλοσπαρασσόμενης κυβέρνησης, έχει κατεβάσει αυλαία. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτονώθηκαν χθες με το μπαράζ επικρίσεων κατά του προέδρου των ΑΝΕΛ που κατέληξε στο συμπέρασμα του Νίκου Φίλη ότι πρέπει να ξαναδούν την συγκυβέρνηση κι ότι δεν πάει άλλο με τον Πάνο Καμμένο.

Πρόκειται προφανώς για «επαναστατική γυμναστική» προκειμένου να φανεί η διαφοροποίηση του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ από τους δεξιούς ΑΝΕΛ, να υπάρξει δηλαδή μια αποτροπή να ταυτίζει ο κόσμος τα δύο κόμματα, καίτοι συγκυβερνούν ανέφελα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Είναι μια τακτική win – win καθώς ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται σταθερός στις θέσεις του για το Μακεδονικό και τη συμφωνία των Πρεσπών και παράλληλα διατηρεί το αριστερό «πρόσημο» με την κριτική που ασκείται για τις αμερικανικές βάσεις. Τις οποίες βεβαίως έχει αποδεχθεί σε συνομιλίες του με αμερικανικούς αξιωματούχους και με τον πρέσβη Πάιατ.

Από την άλλη κερδισμένος εμφανίζεται και ο Πάνος Καμμένος ο οποίος επίσης δείχνει ότι παραμένει «μακεδονομάχος», ότι είναι «παίκτης» που προσφέρει εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση ναυαγίου της συμφωνίας των Πρεσπών. Και παράλληλα, κάνει και τη «φιγούρα» του δείχνοντας ότι αυτός κρατά όμηρο τον πρωθυπουργό και όχι το αντίθετο.

Επειτα, λοιπόν, από την «οργή», την «έκρυθμη κατάσταση», την «σύγκρουση» και τα σενάρια για το τέλος της συγκυβέρνησης έρχεται η νηνεμία, ίσως πριν από την επόμενη θύελλα. Σε κάθε περίπτωση ο «τυφώνας Πάνος», όπως είπε χαριτολογώντας ο κ. Τσίπρας υποβαθμίστηκε σε… βροχόπτωση ή απλό «συζυγικό καυγαδάκι». Μέχρι να περάσει ο χρόνος του «συμφώνου συμβίωσης» που υπολογίζεται γύρω στον Μάρτιο, λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές δηλαδή όπου θα χωρίσουν οι δρόμοι τους, αφού πρώτα έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διατήρησής τους στην εξουσία.

Δυστυχώς, όμως, αυτό που έμεινε από αυτή την υπόθεση είναι η τραγική εικόνα που εμφάνισε η χώρα. Η εξωτερική πολιτική έγινε «κουρελόχαρτο» στα χέρια του αναρμόδιου υπουργού Αμυνας ο οποίος καταθέτει επισήμως και μάλιστα σε αμερικανικό έδαφος, τη δική του πλατφόρμα, εντελώς διαφορετική από αυτήν που έστω και σιωπηρά (και με την ψήφο εμπιστοσύνης που έχει δώσει) αποδέχθηκε όλο αυτό το διάστημα. Την πλατφόρμα Τσίπρα – Κοτζιά δηλαδή τόσο για το Μακεδονικό όσο και για την αναβάθμιση της παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

«Εξω οι βάσεις του θανάτου»

Κι εδώ έχουμε μια ακόμη προσπάθεια εξαπάτησης, προκειμένου να μην τρωθεί το αριστερό προφίλ του πρωθυπουργού, βρίσκεται σε εξέλιξη με αφορμή το ταξίδι Καμμένου στις ΗΠΑ.

Εκεί όπου ο υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε επί της ουσίας την επέκταση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Αμέσως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και φιλοκυβερνητικός τύπος εξεμάνησαν με τις ανακοινώσεις Καμμένου.

Μιλώντας ειδικά για την πρόταση δημιουργίας αμερικανικών βάσεων σε Βόλο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη, ο βουλευτής Γ. Κυρίτσης είπε ότι «δεν είναι σχεδιασμός της κυβέρνησης, ούτε συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ με μια τέτοια εξέλιξη των πραγμάτων, άρα δεν υπάρχει περίπτωση από την παρούσα κυβέρνηση να δρομολογηθούν τέτοιες εξελίξεις».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί μια λογική στη βάση της οποίας η Ελλάδα να γίνει ορμητήριο των ΗΠΑ για τις επιδιώξεις τους στην περιοχή» πρόσθεσε.

Αλλά και η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη αντέδρασε στις δηλώσεις Καμμένου λέγοντας στην Ολομέλεια της Βουλής πως «δεν υπάρχει καμία συζήτηση για νέες Βάσεις. Η Ελλάδα δεν θα γίνει προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ».

Εδώ δημιουργείται το εξής παράδοξο: Ελάχιστα στελέχη, με περισσότερο… αριστερές πεποιθήσεις κι ευαισθησίες, θυμούνται να κάνουν κριτική για τις αμερικανικές βάσεις εκτός από τη διαφοροποίηση Καμμένου για το «Μακεδονικό».

Όμως, από το Μέγαρο Μαξίμου και κανένα άλλο πρωτοκλασάτο στέλεχος δεν λέει κουβέντα για τη δημιουργία νέων βάσεων στην Ελλάδα.

Και γιατί να πουν άλλωστε, όπως και ο πρωθυπουργός; Αφού ήδη λειτουργούν αμερικανικές βάσεις σε Σούδα, Λάρισα, Βόλο-Κρανέα. Λειτουργούν εδώ και χρόνια ενώ τον τελευταίο καιρό η παρούσα κυβέρνηση έκανε εκτενείς συζητήσεις με τους Αμερικανούς για ενίσχυση της παρουσίας τους στις συγκεκριμένες βάσεις. Για παράδειγμα από τη Λάρισα εδώ και μήνες υπάρχουν και δρουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Drones δηλαδή που πήγαν εκεί με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών.

Συνεχείς συζητήσεις

Αλλωστε, διαρκείς συζητήσεις επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχουν γίνει και για να φιλοξενήσει η Ελλάδα τμήματα της βάσης του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, από την οποία θέλουν να αποσυρθούν οι Αμερικανοί.

Επίσης, ετοιμάζεται να λειτουργήσει και η βάση ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη.

Δεν ξέρει ο Αλέξης Τσίπρας ότι ήδη λειτουργούν όλες αυτές οι βάσεις; Ότι είναι ήδη η Ελλάδα ορμητήριο των Αμερικανών στην περιοχή;

Φυσικά και τα γνωρίζει, γι’ αυτό και καμιά ανακοίνωση ή διαρροή δεν είχε σχέση με τις βάσεις αλλά μόνο με το «Μακεδονικό» και την… δήθεν διαφοροποίηση του Πάνου Καμμένου.

Αλλωστε, μόλις στις 13 Σεπτεμβρίου, ένα μήνα πριν δηλαδή υπήρχε εκτενές ρεπορτάζ της Wall Street Journal η οποία ανέφερε ότι σε συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται το αμερικανικό Πεντάγωνο με θέμα την επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ σε ελληνικά εδάφη.

Επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους η εφημερίδα αναφέρει ότι οι συνομιλίες περιλαμβάνουν και τη χρήση περισσότερων αεροπορικών και ναυτικών βάσεων, σηματοδοτώντας πιθανή κίνηση προς την ανατολική Μεσόγειο εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με την Τουρκία.

«Υπάρχουν τόσο γεωπολιτικοί όσο και γεωγραφικοί παράγοντες που καθιστούν την Ελλάδα ελκυστική περιοχή για τον αμερικανικό στρατό», ανέφεραν οι αξιωματούχοι. «Από πολιτικής απόψεως οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας βρίσκονται σε εξαιρετικό σημείο και τα δύο κράτη ανησυχούν για τον εταίρο του ΝΑΤΟ, την Τουρκία.

Το άρθρο αναφέρει ότι η χώρα μας βρίσκεται γεωγραφικά «σε ιδανικό σημείο για ετήσια εκπαίδευση πτήσεων και φιλοξενεί τόσο ελληνικές βάσεις όσο και αυτές του ΝΑΤΟ».

«Ίσως το πιο σημαντικό για τις ΗΠΑ είναι πως, τόσο η τρέχουσα ελληνική κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση είναι δεκτικοί, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησαν τις τελευταίες ημέρες. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι βλέπουν μια ευκαιρία για αυξημένη χρήση των ελληνικών εγκαταστάσεων και για τη εγκατάσταση περισσότερων στρατευμάτων σε προσωρινή βάση».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ Τζόζεφ Ντάνφορντ δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Αθήνα ότι Έλληνες αξιωματούχοι εξετάζουν την διεύρυνση της πρόσβασης των ΗΠΑ σε περισσότερες στρατιωτικές βάσεις.

«Η γεωγραφία της Ελλάδας και οι ευκαιρίες εδώ είναι αρκετά σημαντικές», είπε ο Ντάνφορντ, αναφέροντας την εγγύτητα της Ελλάδας στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Συρία και τη Βόρεια Αφρική.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της WSJ, οι συνομιλίες είναι προκαταρκτικές και δεν περιλαμβάνουν προτάσεις για μόνιμη στάθμευση στρατευμάτων ή εξοπλισμού.

«Ενώ η Ελλάδα προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, η αυξημένη χρήση των ελληνικών πόρων δεν αποσκοπεί στην αντικατάσταση ή αντιστάθμιση των επιχειρήσεων των Η.Π.Α. στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία», αναφέρει το δημοσίευμα.

Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης αναφορά σε πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ο οποίος από τη Θεσσαλονίκη «εξήρε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις». «Θα προχωρήσουμε μαζί στο μέλλον», είπε προσθέτοντας ότι «η αμυντική συνεργασία επεκτείνεται και αυτό βοηθά την Ελλάδα να καταστεί στρατηγικός εταίρος στην Μεσόγειο».

Ειδική αναφορά γίνεται και στη Βάση της Σούδας, “το μοναδικό λιμάνι στην περιοχή που δίνει τη δυνατότητα να ελλιμενιστούν αεροπλανοφόρα”.

Γνωρίζουν, λοιπόν, όλοι στην κυβέρνηση αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι στην Ελλάδα λειτουργούν ήδη αμερικανικές βάσεις και ο Καμμένος δεν είπε κάτι καινούργιο. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να διευκολύνει τους Αμερικανούς και να διεκδικήσει μεγαλύτερη παρουσίας τους εδώ. Αυτά… ανεπίσημα γιατί επισήμως μια αριστερή παράταξη πάντα θα επιμένει στο σύνθημα της Μεταπολίτευσης «φονιάδες των λαών, Αμερικάνοι».

Τώρα που ο αντιαμερικανισμός υποχώρησε, έχουν υποχωρήσει και οι «αντιστάσεις» της εγχώριας Αριστεράς. Κι όχι μόνο μιας και κανένα κόμμα –πλην ΚΚΕ- δεν έχει μιλήσει για τις αμερικανικές βάσεις, μιας και τις θεωρούν αυτονόητες.

Και ένα σημαντικό ερώτημα που αποκαλύπτει ο σημερινός Μικροπολιτικός στα «Νέα»

Ο κ. Καμμένος έχει προγραμματίσει (για σήμερα Παρασκευή) να επισκεφθεί όχι απλώς μία συνηθισμένη έκθεση οπλικών συστημάτων, αλλά την πιο ισχυρή αμερικανική πολεμική βιομηχανία, την Lockheed Martin (αυτή που κατασκευάζει  ανάμεσα στα άλλα  και τα περιβόητα F-35).

Τι γυρεύει, αναρωτιέται ο Μικροπολιτικός»,  ο υπουργός Αμυνας στη φωλιά της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας; Αυτή είναι μία ερώτηση που κανείς δεν τολμά έως τώρα να απαντήσει.

Μαθαίνω ωστόσο ότι ο κ. Καμμένος θα είναι VIP επισκέπτης στην Lockheed Martin, οι ιθύνοντες της οποίας σκοπεύουν να του παρουσιάσουν τα σχέδια για την κατασκευή ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους κάτι ανάμεσα στο (πανάκριβο) F-35 και του F-22.

Τώρα θα πείτε η Ελλάδα ετοιμάζεται πάλι για νέες εξοπλιστικές περιπέτειες, μόλις βγήκε από τα προγράμματα του Μνημονίου; Δεν την αρκούν τα χρήματα (1,5 δισ. ευρώ) που πλήρωσε για την αναβάθμιση των F-16q

Εκείνο που θυμήθηκα είναι κάποιες δηλώσεις που έκανε τις προάλλες ο κ. Καμμένος ότι μέσα στην επόμενη πενταετία η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της στον… αέρα.

΅Εδώ όμως υπάρχει ένα ερώτημα. Αραγε η επίσκεψη του κ. Καμμένου στην φωλιά της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ γίνεται με δική του πρωτοβουλία ή είναι ενήμερος και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας;

Μάλλον είναι συμπεφωνημένο, όπως κι ένα ευρύ πρόγραμμα εξοπλισμών.