Σάλο (αλλά και μυστήριο) έχει δημιουργήσει η είδηση που μετέδωσε το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο ABC ότι οι αμερικανοί είχαν στην Κύπρο μία μυστική βάση ελικοπτέρων.

Το θέμα έφτασε στη Βουλή με και ζητήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη να δώσει εξηγήσεις, ενώ το κομμουνιστικό κόμμα ΑΚΕΛ έκανε λόγο ότι η Κύπρος «έγινε… αμπελοχώραφο των Αμερικανών» και ότι πλέον «ανήκει στη Δύση».

Το περίεργο στην όλη υπόθεση είναι ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Κύπρο δεν δέχθηκε να σχολιάσει το θέμα, ενώ ένας Κύπριος πιλότος χρησιμοποιώντας το… Google earth κατάφερε να εντοπίσει τη βάση και τα ελικόπτερα Σινούκ και Απάτσι που βρίσκονταν σταθμευμένα εντός αυτής.

Η βάση ανακαλύφθηκε στη βρετανική βάση της Επισκοπής και μετά απ’ αυτά άρχισε νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα, εάν δικαιούνται οι βρετανοί στις βάσεις τους στην Κύπρο (που αποτελούν κυρίαρχο βρετανικό έδαφος) να δημιουργούν άλλη βάση και μάλιστα αμερικανική.

Επίσης πώς είναι δυνατόν να μην είχε αντιληφθεί κανείς την παρουσία των αμερικανικών ελικοπτέρων, τη στιγμή που ότι πετάει στο FIR Κύπρου παίρνει άδεια από τις αερολιμενικές αρχές της Κύπρου.

Δεν πέταξαν τα ελικόπτερα αυτά; Γιατί δεν εντοπίστηκαν και γιατί οι βρετανικές βάσεις δεν ειδοποίησαν την κυπριακή κυβέρνηση για την ύπαρξη αμερικανικών ελικοπτέρων στη βάση της Επισκοπής.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θα τοποθετηθεί για τα δημοσιεύματα περί αμερικανικής αεροπορικής βάσης στην Κύπρο ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, αναφέρει το ΥΠΕΞ σε σημερινή του ανακοίνωση.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ δεν σχολιάζει δημοσιεύματα περί βάσης

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο σε σχέση με δημοσίευμα περί μυστικής βάσης ελικοπτέρων στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το ABC, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δαπάνησε περίπου 70 εκ. δολάρια για μια βάση ελικοπτέρων στην Κύπρο, η οποία λειτούργησε από το 2013 και έκλεισε τον Αύγουστο του 2017.