Εξαπλάσιος είναι ο αριθμός των αποφυλακίσεων με την επίκληση αναπηρίας κατά την τριετία 2015-18 σε σύγκριση με την πενταετία 2009-14. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που περιλαμβάνει σχετική έγγραφη απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου προς το Ποτάμι.

«Η απάντηση του υπουργείου ενισχύει όσα εδώ και τρία χρόνια καταγγέλλει Το Ποτάμι. Ο νόμος Παρασκευόπουλου από την αναγκαία αποσυμφόρηση των φυλακών οδήγησε σε μια “βιομηχανία” αποφυλακίσεων με ευνοημένους αυτούς που είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τα αναγκαία δικαιολογητικά», επισημαίνει το Ποτάμι.

Τα στοιχεία που παραθέτει το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι τα εξής:

– Οι αποφυλακίσεις για λόγους αναπηρίας την τριετία 2015 – 18 είναι 341 (εξ αυτών οι 323 είναι με το νόμο Παρασκευόπουλου) όταν την 5ετία 2009 – 14 ήταν μόλις 57.

– Εγκρίθηκε το 85% (!) των αιτήσεων κρατουμένων για λόγους υγείας. Την τελευταία 3ετία έχουν εκδοθεί συνολικά 341 βουλεύματα για πρόωρη αποφυλάκιση για λόγους υγείας και 60 είναι τα απορριπτικά βουλεύματα – ποσοστό απόρριψης δηλαδή μόλις 15%.

– Οι περιπτώσεις ψυχικών διαταραχών που προστέθηκαν με το νόμο Παρασκευόπουλου ως νέα κατηγορία για πρόωρη αποφυλάκιση ανέρχονται σε 79, όπως όμως τονίζει το Ποτάμι το υπουργείο δεν απαντά ξεκάθαρα πόσοι τελικά αποφυλακίστηκαν με βάση πιστοποιητικό αναπηρίας λόγω ψυχικής νόσου όπως στην περίπτωση Φλώρου.