Siemens: Φον Πίρερ και Γεωργίου αρνήθηκαν ότι γνώριζαν για τα μαύρα ταμεία

Στις απολογίες τους, τόσο ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ, όσο και το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος, προέταξαν τους δικούς τους ρόλους στην εταιρεία, ισχυριζόμενοι ότι δεν είχαν καμία σχέση με βρώμικο χρήμα

Αρνήθηκαν ότι γνώριζαν την ύπαρξη μαύρων ταμείων της Siemens, δυο εκ των κατηγορουμένων, στη δίκη για τις μίζες του γερμανικού κολοσσού.

Στις απολογίες τους, τόσο ο Χάϊνριχ Φον Πίρερ, πρώην πρόεδρος του ΔΣ (που ήλθε αυθημερόν επί τούτου στην Ελλάδα), όσο και ο Ηλίας Γεωργίου, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος, προέταξαν τους δικούς τους ρόλους στην εταιρεία, ισχυριζόμενοι ότι δεν είχαν καμία σχέση με βρώμικο χρήμα. Μεγάλος απών από τη διαδικασία, ακόμη μια φορά, ήταν ο άλλοτε κραταιός άνδρας της Siemens Ελλάς, Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος βρίσκεται στη Γερμανία. Η συνήγορος του έθεσε ζήτημα δεδικασμένου, επισημαίνοντας ότι ο εντολέας της έχει ήδη καταδικασθεί από το Ειρηνοδικείο Μονάχου για τα ίδια πραγματικά περιστατικά, ενώ ως προς τα ημερολόγια της γραμματέως του, Αικατερίνης Τσακάλου, επέμεινε ότι δεν έχουν ερμηνευθεί σωστά.

Αναλυτικότερα, ο Φον Πίρερ υπεραμύνθηκε της αθωότητας του, τονίζοντας μεταξύ άλλων τη δική του συμβολή για τον έλεγχο, αποκαλυπτικό όπως απεδείχθη αργότερα, της Debevoisε & Plimpton.

«Η γερμανική έρευνα απέδειξε πως υπήρχαν δραστηριότητες «μη σύννομες», τις οποίες δεν ήξερα. Τελεία. Δεν μου είπε κανείς ποτέ τίποτα. Ήξεραν όλοι ότι κάτι τέτοιο, εγώ δεν θα το αποδεχόμουν» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Από το 1992 που ήμουν στη θέση του προέδρου του ΔΣ Siemens, μέχρι το 1999 που έγινε ποινικό αδίκημα (σ.σ. τα δώρα σε κρατικούς αξιωματούχος), προσωπικά δεν ήμουν σύμφωνος με τις παράνομες πληρωμές και προσπαθούσα να τις εξαλείψω. Στο δικό μου πεδίο επιρροής δεν επέτρεπα να συμβούν τέτοιες πληρωμές».

Χαρακτηριστική είναι η στιχομυθία που διημείφθη με την έδρα:

– Στο ημερολόγιο του Χριστοφοράκου υπάρχει στις 21.1.97 σημείωση με το όνομά σας και του Γιάννου Παπαντωνίου. Για τί πρόκειται;

– Ποιός ήταν ο Παπαντωνίου; Λυπάμαι δεν θυμάμαι. Έχω βρεθεί με πολλούς υπουργούς στη ζωή μου. Θυμάμαι σίγουρα ότι είχα ζητήσει από το Χριστοφοράκο να πάμε στο Σούνιο.

– Γνωρίζατε για τραπεζικούς λογαριασμούς στην Αυστρία και την Ελβετία, που δεν εμφανίζονταν επίσημα στα λογιστικά της εταιρίας;

– Κατηγορηματικά όχι.

Η εκδοχή Γεωργίου

Ο Ηλίας Γεωργίου ισχυρίστηκε ότι η διαχείριση των τραπεζικών λογαριασμών γινόταν από πλευράς του για τις ανάγκες της εταιρείας.

Τα χρήματα που διακινούνταν ήταν «για κατασκοπεία των ανταγωνιστών και για φιλοξενία προσώπων που δεν ήθελε η μητρική να φαίνεται ότι φιλοξενήθηκαν», εξήγησε ενώπιον του δικαστηρίου.

Στις ερωτήσεις του εισαγγελέα της έδρας, απάντησε τα εξής:

– Έχετε αναφερθεί σε δαπάνες για αφανείς σκοπούς και υπηρεσίες. Τί εννοούσατε;

– Τη συλλογή πληροφοριών για τον ανταγωνισμό και για φιλοξενίες. Κάναμε κατασκοπεία στους ανταγωνιστές. Αυτά ξέρω εγώ, δεν αποκλείω τίποτα.

– Εσείς δεν αποκλείετε ότι δίνονταν και δωροδοκίες; Πως εξηγείτε ότι τα γερμανικά στελέχη περιέγραψαν πληρωμές σε δωροδοκίες; Ο Nιντλ που μιλάει και για σας….

– Αυτά τα έλεγε κι ήταν κατηγορούμενος. Εγώ δεν συμμετείχα σε καμία δωροδοκία.

– Εκτός αυτής του Μαντέλη…

– Εγώ λέω πως δεν ήταν δωροδοκία. Για να γνωρίζει κανείς, πρέπει να ξέρει, κι εγώ δεν ήξερα για τί ήταν τα χρήματα. Και εσείς το λέτε εύκολα. Μου κάνει κατάπληξη που το λέτε αυτό.

– Δεν έχω ευκολία. Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις.

– Μη μου προσάπτετε κάτι.

– Σας το έχουν προσάψει δύο δικαστήρια. Εν πάση περιπτώσει γιατί σας επικαλείται ο Nιντλ; Λέει ψέματα;

– Για μένα λέει ψέματα. Τα χρήματα ήταν για ανάγκες της εταιρείας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ο πίνακας που «γέρνει» Ο Γκαλάτσι-Γκαλάτσι φρόντισε να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη γύρω από τα νέα, υπερσύγχρονα συστήματα που κρατούν ανέπαφα τα έργα τέχνης,... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk