Κλιμακώνουν την προκλητικότητά τους στο Αιγαίο οι Τούρκοι αφού το πρωί της Τετάρτης στις 9.02 δύο τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν υπέρπτηση στο νησί Παναγιά. Πρόκειται για τη δεύτερη υπέρπτηση τουρκικών αεροσκαφών μέσα σε μία εβδομάδα.

Την περασμένη Πέμπτη και πάλι τουρκικό μαχητικό είχε πετάξει πάνω από το Φαρμακονήσι. Η νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας μόνο σύμπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί καθώς η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα έχει αυξήσει τις εμπρηστικές δηλώσεις επιχειρώντας να δηλώσει παρούσα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αποτελούν έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Στόχος των Τούρκων είναι με αυτόν τον τρόπο να δείξουν ότι το καθεστώς των συγκεκριμένων νησιών είναι αμφισβητούμενο. Επιχειρούν δηλαδή να συντηρήσουν το «γκριζάρισμά» τους. Άλλωστε και το Φαρμακονήσι αλλά και η νήσος Παναγιά Οινουσσών περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 18 νησιών για τα οποία οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι το καθεστώς τους είναι ασαφές.

Τα δύο τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τη νήσο Παναγιά – σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ – στα 24.000 πόδια και εξήλθαν του FIR Aθηνών ένα λεπτό μετά ΒΑ της Χίου.