Η συνεχιζόμενη κατακρήμνιση των μετοχών των ελληνικών τραπεζών δεν μπορεί να αφήνει πλέον κανένα αδιάφορο. Οι διοικήσεις των τραπεζών, η κυβέρνηση αλλά και οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, οι οποίες μάλιστα πολύ πρόσφατα είχαν πιστοποιήσει και αξιολογήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας έχουν υποχρέωση να αναζητήσουν τάχιστα λύσεις, πριν το πρόβλημα διογκωθεί ακόμα περισσότερο.

Με δεδομένο μάλιστα το κλίμα γενικότερης ανασφάλειας που επικρατεί στις αγορές, λόγω της ιταλικής κρίσης, είναι απόλυτα αναγκαίο να θωρακιστούν οι ελληνικές τράπεζες από τους κινδύνους που προκαλούνται από την καθημερινή επιθετική συμπεριφορά που αντιμετωπίζουν. Λύσεις υπάρχουν αρκεί οι υπεύθυνοι σε όλο το φάσμα να αναλάβουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες.

Το ευρωπαϊκό τραπεζικό περιβάλλον δεν βρίσκεται πια στις συνθήκες που βρισκόταν στις αρχές της κρίσης. Έχουν δημιουργηθεί μηχανισμοί προστασίας, υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες γα τη διαχείριση μιας κρίσης, όπως αυτή που εξελίσσεται στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό. Το πρόβλημα των υπερβολικών κόκκινων δανείων είναι υπαρκτό και γνωστό εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Όμως οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί που ελέγχουν και παρακολουθούν τις τράπεζες με μια ιδιαίτερα σφικτή εποπτεία έχουν διαμορφώσει ένα κοινά αποδεκτό σχέδιο μείωσης τους και έχουν αξιολογήσει ότι είναι επαρκές και βιώσιμο. Οι αγορές, για τους δικούς τους κερδοσκοπικούς ή άλλους λόγους δείχνουν με τη στάση τους να μην το εμπιστεύονται.

Οφείλουν όλοι λοιπόν από κοινού να αναζητήσουν βιώσιμες λύσεις που και τις αγορές θα ηρεμήσουν και την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος θα διασφαλίσουν. Δεν μπορεί να παρακολουθούν το πρόβλημα να εξελίσσεται με κίνδυνο να γίνει εκρηκτικό, χωρίς να παρεμβαίνουν. Κάποιες λύσεις που έχουν περιγραφεί ως τώρα είναι εξαιρετικά χρονοβόρες και απαιτούν διαπραγματεύσεις σε πολλαπλά επίπεδα.

Χρόνος όμως για ατέρμονες συζητήσεις δεν υπάρχει, αν δεν θέλουμε το σημερινό πρόβλημα να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει,ούτε φυσικά για πολιτικά παιγνίδια.Όσο είναι καιρός όλοι πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις τους,ώστε το τραπεζικό σύστημα να αποκτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των αγορών.

ΤΟ ΒΗΜΑ