Στουρνάρας: Οι εξελίξεις στο ΧΑ δεν σχετίζονται με την υγεία των τραπεζών

Σε καθαρά εξωγενείς παράγοντες αποδίδει ο διοικητής της ΤτΕ την πτώση των μετοχών τους

Σε καθαρά εξωγενείς παράγοντες και όχι στην υγεία των ελληνικών τραπεζών αποδίδει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας την πτώση των μετοχών τους στο χρηματιστήριο τις τελευταίες ημέρες.
Σε γραπτή του δήλωση ο κεντρικός τραπεζίτης με αφορμή την ανακοίνωση για νέα μείωση του ELA, τόνισε ότι «η συνεχιζόμενη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αντανακλά τη βελτίωση της κατάστασης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Και πρόσθεσε πως «οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες ημέρες δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών, αλλά με καθαρά εξωγενείς παράγοντες, όπως η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς και ιδιαίτερα σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες».

Εξάλλου, η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε γνωστό πως στις 9 Οκτωβρίου 2018 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 5,0 δισεκ. ευρώ έως και την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 0,2 δισεκ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk