H ΕΚΤ μείωσε το όριο παροχής έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες κατά 200 εκατ. ευρώ, στα 5 δις ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) την Τετάρτη. Η μείωση του ανώτατου ορίου αντανακλά, όπως αναφέρει το Reuters  τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ανέφερε η ΤτΕ. Το όριο αυτό ισχύει έως και τις 7 Νοεμβρίου.
«Η συνεχιζόμενη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αντανακλά τη βελτίωση της κατάστασης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του
τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες ημέρες δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών, αλλά με καθαρά εξωγενείς παράγοντες, όπως η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς και ιδιαίτερα σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Από τον Φεβρουάριο του 2015, οι ελληνικές τράπεζες στηρίζονταν στον έκτακτο μηχανισμό για την χρηματοδότησή τους. Η εξάρτηση αυτή άρχισε να υποχωρεί μετά την επαναφορά του waiver
από την ΕΚΤ τον Ιούνιο του 2016, η οποία αποκατέστησε την πρόσβαση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε φθηνή χρηματοδότηση.
Ωστόσο, μετά την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα στήριξης στις 21 Αυγούστου η ΕΚΤ τερμάτισε το waiver, βάσει του οποίου τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ήταν επιλέξιμα ως ενέχυρα για  δανεισμό.