Ο τραγουδιστής Θοδωρής Νικολάου («Ομπρέλα«) και η ερμηνεύτρια Υακίνθη Λάγιου, τις Κυριακές 14 και 21 Οκτωβρίου, στη μουσική σκηνή Σφίγγα, έρχονται αντιμέτωποι με τους μύθους των τραγουδιών που αγάπησαν, δημιουργώντας μία ατμοσφαιρική μουσική παράσταση με τίτλο «Στο ξέφωτο του sein (του είναι)».

Καλεσμένες τους η Βίκυ Καρατζόγλου (14/10) και η Δήμητρα Κελεκίδη (21/10). Μαζί τους οι εξαιρετικοί μουσικοί Θύμιος Παπαδόπουλος στα πνευστά, Θοδωρής Δ. Νικολάου στις κιθάρες, Γιώργος Μουχτάρης στο κοντραμπάσο, Δημήτρης Καραγάνης στα πνευστά και Simone Mongelli στα κρουστά. Τις ενορχηστρώσεις επιμελήθηκε ο Γιώργος Παπαχριστούδης. Σχεδιασμός ήχου και ηχοληψία ο Φώτης Πανταζής.

Και αν τα παραπάνω αποτελούν τα… τυπικά μιας μουσικής παράστασης ας δούμε και τα ουσιαστικά όπως τα αποτυπώνει στο vima.gr o Θοδωρής Νικολάου, έτσι ώστε να τον γνωρίσουμε

Ποια ήταν η αιτία και η αφορμή να ασχοληθείτε με τη μουσική; Πρώτες επιρροές ακούσματα;

«Νομίζω ότι δεν μπορώ να σου απαντήσω με σιγουριά. Μάλλον γιατί η σχέση μου με τη μουσική είναι μία σχέση ζωής. Άκουγα από μικρός καλή μουσική, όπως και οι γονείς μου. Καλή μουσική, όπου κι αν αυτή υπήρχε. Ανεξαρτήτως γλώσσας, ρυθμού, είδους, εποχής. Παρόλα αυτά, δεν το κρύβω, η καρδιά μου χτυπάει πιο γρήγορα όταν ηχούν στα αφτιά μου μουσικές των «Μάνων» (σ.σ. Χατζιδάκι, Λοΐζου), του Μίκη, του Τσιτσάνη. Το ελληνικό τραγούδι με συγκινεί βαθιά. Από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα μέχρι το σήμερα. Ο πατέρας μου άκουγε λαϊκά τραγούδια, έπαιζε όμως κιθάρα και τραγουδούσε. Η μητέρα μου, από την άλλη, άκουγε ξένη μουσική, κλασικά αγαπημένα τραγούδια, και από ελληνικά, λίγο πιο ελαφρά. Αργότερα, ξεκίνησα να παίζω πιάνο και να αγοράζω τα πρώτα μου cd’s, και η μουσική ήταν απλά ένα όμορφο χόμπι.»

Πρώτος προσωπικός δίσκος: Τι περιλαμβάνει με ποιους έχετε συνεργαστεί και γιατί;

«Η «Ομπρέλα» είναι ο πρώτος μου προσωπικός δίσκος, που κυκλοφορεί ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο από την MLK. Ο δίσκος περιλαμβάνει 10 τραγούδια σε μουσική των Θοδωρή Λαχανά, Νίκου Αντύπα, Αντώνη Μιτζέλου, Νεκτάριου Μπήτρου και σε στίχους των Μιχάλη Γκανά, Ηλία Κατσούλη, Πένυς Παπαδάκη, Νεκτάριου Μπήτρου και Θοδωρή Λαχανά. Στο δίσκο συμμετέχει και ο Παντελής Θαλασσινός που μας τιμά με την παρουσία του και τραγουδάει μαζί μου στο «Μαύρο τρυγόνι», ένα όμορφο τραγούδι σε στίχους του αείμνηστου Ηλία Κατσούλη. »

Στόχος της … «Ομπρέλας» είναι να μας προστατέψει από κάτι, κάποιον, κάποιους;

«Ο τίτλος του δίσκου δεν είναι μία τυχαία επιλογή. Το ομώνυμο τραγούδι των Θοδωρή Λαχανά και Νεκτάριου Μπήτρου είναι το πρώτο τραγούδι που άκουσα στο στούντιο του Δημήτρη Μπέλλου. Επίσης η ομπρέλα, που μπορεί να σε προστατέψει από τη βροχή και τον ήλιο, είναι ένα αντικείμενο που κρατώντας το, μπαίνεις σε ένα δικό σου κόσμο, προστασίας, διαχωρίζοντας τον εαυτό σου από τη μαυρίλα της πραγματικότητας. Τέλος, κλείνοντάς την, η ομπρέλα μετατρέπεται σε ένα άσφαιρο όπλο που μπορείς με αυτήν να παλέψεις για ιδανικά, αξίες και στόχους.»

Ποιες οι δυσκολίες που έχετε αντιμετωπίσει σε αυτά τα πρώτα σας βήματα;

«Στο μονοπάτι που επιλέγεις να ακολουθήσεις, θα συναντήσεις πολλά πράγματα, πολλές καταστάσεις, εμπόδια, που θα σε καθυστερήσουν, θα σε σταματήσουν -για λίγο ή πολύ- ή και θα σε αποτρέψουν από τη συνέχεια. Χρειάζεται πίστη, υπομονή, επιμονή και συνοδοιπόρους για να τα καταφέρεις να το διαβείς.»

Ο χώρος του τραγουδιού είναι έτσι όπως τον είχατε φανταστεί;

«Είναι, απλώς, μία μικρογραφία της κοινωνίας μας, μία μικρότερη κοινότητα ανθρώπων, που φέρουν όλα εκείνα τα γνωρίσματα των ανθρώπων που ζουν σε μία κοινωνία. Δεν υπάρχει λοιπόν κάτι που να μην γνώριζα ή να μην ήξερα ή να είχα φανταστεί διαφορετικά.»

Τι θα περιλαμβάνουν οι εμφανίσεις σας; Γιατί επιλέξατε τον συγκεκριμένο τίτλο;

«Έχουμε καταρτήσει με την Υακίνθη ένα πρόγραμμα που στηρίζεται σε πέντε (5) βασικούς άξονες. Τα τραγούδια της “Ομπρέλας”, τραγούδια με κοινωνικό, πολιτικό πρόσημο, τραγούδια που έχουν ξεχωρίσει από το 2000 μέχρι σήμερα, και άλλα που δεν έχουν φωτιστεί όσο θα έπρεπε, τραγούδια σπουδαίων συνθετών και στιχουργών του τραγουδιού μας, μία σύνδεση δηλαδή του χθες με το σήμερα, με τη γέφυρα της διαχρονικότητας και, τέλος, τραγούδια από τις ρομαντικές περιόδους του ελληνικού τραγουδιού (μεσοπόλεμος, δεκαετία του ’50, Νέο Κύμα). Θα έχουμε τη χαρά να είμαστε παρέα με τους εξαιρετικούς μουσικούς Θύμιο Παπαδόπουλο – Δημήτρη Καραγάνη (πνευστά), Θοδωρή Δ. Νικολάου (κιθάρες), Simone Mongelli (κρουστά) και Γιώργο Μουχτάρη (κοντραμπάσο). Τις ενορχηστρώσεις έχει επιμεληθεί ο Γιώργος Παπαχριστούδης και τον ήχο ο Φώτης Πανταζής. Και βέβαια θα μας συντροφεύσουν δύο πολύ καλές τραγουδίστριες, που θα μας κάνουν την τιμή να συντραγουδήσουμε επί σκηνής.» Η παράσταση ονομάστηκε «Στο ξέφωτο του sein» και ήταν μία ιδέα της Υακίνθης, η οποία στις πρόβες μου είπε ότι μέσα από τα τραγούδια προσπαθούμε να αναζητήσουμε το δικό μας είναι (sein). Και έχει απόλυτο δίκιο!»

Τα επόμενά σας σχέδια;

«Ετοιμάζουμε καινούρια τραγούδια με τον Θοδωρή (βλέπε Λαχανάς) σε στίχους του Ισαάκ Σούση, καινούρια διφωνία στην προσωπική μου δισκογραφία, σχεδιάζω τις επόμενες παραστάσεις μου με την Υακίνθη, αλλά και την Άννα τη Μπαλάσκα, μία νέα φωνή από τη Θεσσαλονίκη που θα μας απασχολήσει σύντομα και, βέβαια, συνεχίζω τα μαθήματα μου στο κλασικό τραγούδι με τον Γιώργο Μισαϊλίδη. Η μελέτη, η δουλειά δε σταματάει ποτέ. »

Μουσική σκηνή Σφίγγα

Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής

(είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2114096149, 6987844845

sfigamusic@gmail.com

Ώρα έναρξης: 21.30

Είσοδος σε τραπέζι: 12 ευρώ με μπύρα ή κρασί