Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι τον «ανησυχεί» η εξαφάνιση του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος αγνοείται από την περασμένη εβδομάδα και πηγές προσκείμενες στις αρχές της Τουρκίας δήλωσαν πως θεωρούν ότι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Με ανησυχεί (…). Κυκλοφορούν άσχημες ιστορίες. Δεν μου αρέσουν αυτά που ακούω», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

«Ελπίζω ότι θα λυθεί το θέμα. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν ξέρει κάτι για αυτό», πρόσθεσε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, αναφερόμενος στον Κασόγκι — ο οποίος δεν έχει δώσει σημεία ζωής από τις 2 Οκτωβρίου, μετά την είσοδό του στο σαουδαραβικό προξενείο — κατά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο, έπειτα από επίσκεψή του στη Φλόριντα.

Ερευνα και διαφάνεια ζητά ο Πομπέο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προέτρεψε τη Δευτέρα την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να υποστηρίξει τη διενέργεια «εμπεριστατωμένης έρευνας» για την εξαφάνιση του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και να φροντίσει να υπάρξει «διαφάνεια» για την υπόθεση.

Η εξαφάνιση του Κασόγκι, εξέχοντος δημοσιογράφου ο οποίος τα τελευταία χρόνια επέκρινε την πολιτική του Ριάντ, προκάλεσε ανησυχία σε διεθνές επίπεδο, ειδικά αφότου πηγές προσκείμενες στις αρχές της Τουρκίας δήλωσαν το Σαββατοκύριακο ότι πιστεύουν πως δολοφονήθηκε μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.