Ενα ποδήλατο, 4 χώρες, 20 ημέρες, 1.500 χιλιόμετρα για καλό σκοπό. Μετά τα ποδηλατικά ταξίδια του Wheeling2help – πρόπερσι ποδηλάτησαν 2.500 χιλιόμετρα από το Λονδίνο μέχρι την Αθήνα σε 35 ημέρες συγκεντρώνοντας 15.654 ευρώ για τα παιδιά με νεοπλασματική ασθένεια της Φλόγας και πέρυσι από την Κωνσταντινούπολη μέχρι το Ηράκλειο Κρήτης συγκεντρώνοντας χρήματα για να αγοράσουν 100 αναπηρικά αμαξίδια – σειρά παίρνει το Kalosyni project.
Από την Τετάρτη 10 έως και την Τρίτη 30 Οκτωβρίου ο Ελπιδοφόρος Χρυσοβέργης ετοιμάζεται να υλοποιήσει ένα κοινωνικό πείραμα. Να φτάσει από τη Βουδαπέστη ως τη Λαμία με το ποδήλατό του και με μηδενικό προϋπολογισμό. Σκοπός του να αποδείξει ότι πρώτον υπάρχει ακόμη ανθρωπιά στον κόσμο και δεύτερον ότι τα ταξίδια δεν απαιτούν απαραίτητα χρήματα.
Ο ίδιος μαζί με την κοπέλα του, Δώρα Μπίτση, τα 5 τελευταία χρόνια κάνουν πολύμηνα οδοιπορικά σε όλον τον κόσμο οργανώνοντας ανθρωπιστικά πρότζεκτ προσφέροντας αγάπη και χαμόγελα. Εχοντας χτίσει σχολικές αίθουσες σε Κένυα, Καμπότζη και Βιετνάμ, πηγάδι στο Σουδάν, ιατρείο στην Τανζανία αλλά και σπίτια στις σεισμόπληκτες περιοχές του Νεπάλ, συνέχισαν το εθελοντικό τους έργο και στην Ελλάδα με το project Wheeling2help.
Οπως εξηγεί, «τον τελευταίο καιρό δείχνουμε τα ντοκιμαντέρ μας από διάφορες δράσεις που κάνουμε σε Αφρική και Ασία, και αρκετός κόσμος μας λέει «μπράβο, ρε παιδιά, πολύ ωραία τα ταξίδια, μακάρι να είχαμε χρήματα να τα κάνουμε και εμείς», και λέω πραγματικά δεν είναι τα χρήματα τόσο αλλά ο χρόνος και οι θυσίες για να κάνεις τα ταξίδια. Γιατί αν πραγματικά θες πολύ να κάνεις ταξίδια και δεν έχεις τόσα χρήματα θα αφιερώσεις περισσότερο χρόνο, θα θυσιάσεις ανέσεις και θα είναι πολύ πιο οικονομικά. Υπήρχαν αρκετές ημέρες στα ταξίδια μας που δεν χαλούσαμε ούτε ένα ευρώ, γιατί κάναμε οτοστόπ, μας φιλοξενούσαν, μας τάιζαν. Ετσι λοιπόν αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι με το ποδήλατο που να βασίζεται μόνο στην καλοσύνη των ανθρώπων».
Ενας ακόμη λόγος που τον οδήγησε στην υλοποίηση του συγκεκριμένου project είναι οι διαφορές που συνάντησε ανάμεσα στις κοινότητες που έζησε σε Αφρική και Ασία σε σχέση με τη ζωή στον δυτικό κόσμο. «Συνειδητοποίησα πόσο κλειστοί γινόμαστε σιγά-σιγά, πόσο πιο απρόσωπες γίνονται οι σχέσεις και αυτό με στενοχωρεί. Εχουμε πάρει τρομερή αγάπη από ανθρώπους στα ταξίδια μας, έχουμε μάθει να είμαστε ανοιχτοί, να αγαπάμε και να εμπιστευόμαστε. Μέσα από αυτό το κοινωνικό πείραμα θέλω πολύ να εμπνεύσω και τα νέα παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδεύουν γιατί τα ταξίδια είναι η καλύτερη επένδυση και πηγή μόρφωσης για έναν άνθρωπο» σημειώνει.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του ο Ελπιδοφόρος θα προσεγγίσει άγνωστους ανθρώπους από τους οποίους θα ζητήσει φιλοξενία, φαγητό και οποιαδήποτε άλλη βοήθεια, χωρίς όμως χρηματικό αντάλλαγμα. Μάλιστα, σκοπεύει να επισκεφθεί χωριά όπου, όπως ο ίδιος λέει, οι άνθρωποι είναι λίγο πιο ανοιχτοί από ό,τι στις πόλεις και πρόθυμοι να βοηθήσουν, ενώ αναμένεται να κινηματογραφήσει όσο γίνεται το εγχείρημα και τις αντιδράσεις των ανθρώπων που θα βρεθούν στο διάβα του.
Οι δύο νέοι έχουν επιστρέψει εδώ και έναν χρόνο στην Ελλάδα και έχουν δημιουργήσει το NISI, έναν καλοκαιρινό πολυχώρο εκδηλώσεων – εκπαιδευτικό κέντρο με διαμονή τύπου Glamping, στις Ράχες Φθιώτιδας. Μετά την ολοκλήρωση του Kalosyni Project και μέχρι το NISI να ανοίξει και πάλι, οργανώνουν ανθρωπιστικά ταξίδια-αποστολές «MyQuest» με την εθελοντική ομάδα Wheeling2help σε κοινότητες σε Αφρική και Ασία. Το επόμενο ταξίδι τους είναι τον προσεχή Δεκέμβριο στην Τανζανία σε ένα περιβαλλοντικό και εκπαιδευτικό πρότζεκτ που θα κάνουν στο χωριό Γκόνγκο.

Η διαδρομή

Μέρα 1η: Budapest – Rackeve (47 km)
Μέρα 2η: Rackeve – Kalocsa (81 km)
Μέρα 3η: Kalocsa – Baja (50 km)
Μέρα 4η: Baja – Apatin (82 km)
Μέρα 5η: Apatin – Vukovar (58 km)
Μέρα 6η: Vukovar – Novi Sad (84 km)
Μέρα 7η: Novi Sad – Belgrade (60 km)
Μέρα 8η: Belgrade – Velika Plana (99 km)
Μέρα 9η: Velika Plana – Paracin (67 km)
Μέρα 10η: Paracin – Nis (82 km)
Μέρα 11η: Nis – Dimitrovgrad (98 km)
Μέρα 12η: Dimitrovgrad – Sofia (63 km)
Μέρα 13η: Sofia – Blagoevgrad (114 km)
Μέρα 14η: Blagoevgrad – Kulata (77 km)
Μέρα 15η: Kulata – Thessaloniki (122 km)
Μέρα 16η: Θεσσ/νίκη – Κατερίνη (71km)
Μέρα 17η: Κατερίνη – Λάρισα (89 km)
Μέρα 18η: Λάρισα – Φάρσαλα (44 km)
Μέρα 19η: Φάρσαλα – Βόλος (63 km)
Μέρα 20ή: Βόλος – Λαμία (121 km)
Το ταξίδι μπορείτε να το παρακολουθείτε μέσω facebook στη σελίδα Wheeling2help, αλλά και στην εφαρμογή live trips με ζωντανές ανταποκρίσεις.