Τράπεζα της Ιταλίας: Κρούει τον κώδωνα για τον προϋπολογισμό

«Οι επιπτώσεις από τα μέτρα θα αγγίξουν κυρίως το εισόδημα του πολίτη»

Τον κώδωνα του κρούει στην ιταλική κυβέρνηση η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας, σχετικά με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού καθώς και τον αντίκτυπο που θα έχουν.

Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της τράπεζας Λουίτζι Φεντερίκο Σινιορίνι, οι επιπτώσεις από τα μέτρα θα αγγίξουν κυρίως το «εισόδημα του πολίτη», όπως είπε χαρακτηριστικά και το ξήλωμα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, θα είναι περιορισμένες και σταδιακές.

Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας εστιάζει στον αντίκτυπο που έχουν για την αγορά τα μέτρα που προανήγγειλε η ιταλική κυβέρνηση. Όπως ανέφερε ο υποδιοικητής της, το ιταλικό δημόσιο χρέος «βρίσκεται κατά τα δύο τρίτα στα… χέρια ιταλικών οργανισμών και νομικών προσώπων αλλά το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι αποτρέπεται η αβεβαιότητα, ούτε ότι η αγορά δεν αναζητά αποδόσεις».

Σύμφωνα με τον Σινιορίνι, οι διακυμάνσεις στα ομόλογα έχουν σοβαρές επιπτώσεις για τα ιταλικά νοικοκυριά, τις ιταλικές επιχειρήσεις και τις τράπεζες. «Η διατήρηση της ανάπτυξης και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής δεν συνεπάγονται ότι δεν πρέπει να τηρείται δημοσιονομική πειθαρχία», συμπλήρωσε.

Στα ύψη το ιταλικό spread

Το ιταλικό σπρεντ άγγιξε σήμερα τις 315 μονάδες, που αποτελούν και την αρνητικότερη επίδοση από τον Απρίλιο του 2013. Παράλληλα, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου του ιταλικού δημοσίου άγγιξε το 3,7%.

Από μεριάς του ο αρχηγός της Λέγκα και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, επανέλαβε σε δημοσιογράφους ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στον προϋπολογισμό», μία θέση που οδηγεί την Ιταλία σε μετωπική σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, οι οποίες ζητούν τροποποιήσεις.

«Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας θα είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις του ΔΝΤ. Έχουμε καταρτίσει με μεγάλη προσοχή τον νέο προϋπολογισμό της Ιταλίας», τόνισε από μεριάς του ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

«Το ΔΝΤ θα έπρεπε να αναθεωρήσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας, βάσει του νέου προϋπολογισμού της Ιταλίας» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk