Ενας Ελληνας, ένας Σύρος, ένας Αφγανός. Νέοι άνθρωποι που ονειρεύονται μία ελεύθερη και άνετη ζωή σε μια «τέλεια»  Ευρώπη. Είναι τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στο τελευταίο ντοκιμαντέρ των Αννέτας Παπαθανασίου και Αγγελου Κοβότσου «Ευρώπη, το όνειρο», το οποίο θα προβάλλεται στον κινηματογράφο Δαναός τα Σαββατοκύριακα 13, 14, 20 και 21 Οκτωβρίου στις 16.00
Ο Ανδρέας, 16χρονος Ελληνας, ζει στην Πάτρα με την οικογένειά του και ονειρεύεται το μεγάλο ταξίδι στην Ευρώπη για σπουδές και για δουλειά. Το μεγάλο εμπόδιο είναι η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικογένειά του αλλά και η δική του δυσκολία να προσαρμοστεί στη σκληρή πραγματικότητα.
Ο 16χρονος Αμπντάλα είναι σύρος πρόσφυγας και ζει σε έναν ξενώνα για ανήλικους άστεγους.
Και ο 17χρονος Αλή Ρεζά είναι Αφγανός που ζει στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο ΑΒΕΞ και προσπαθεί κάθε μέρα να περάσει παράνομα από το λιμάνι στην Ιταλία.
Μέσα από τις αγωνιώδεις προσωπικές τους διαδρομές, που τους φέρνουν πιο κοντά στο όνειρό τους, διαπιστώνουν πως τέλεια Ευρώπη δεν υπάρχει και πως τα όνειρά τους μπορούν να ακυρωθούν μέσα από σκληρές πρακτικές και εφιαλτικές καταστάσεις. Κι όλα αυτά σε μια δυσοίωνη ευρωπαϊκή πραγματικότητα που σύντομα μπορεί να μετατραπεί σε όνειρο-εφιάλτη γι’ αυτούς που εκπατρίζονται για να επιβιώσουν βιολογικά και οικονομικά.
«Επί τρία ολόκληρα χρόνια παρακολουθήσαμε τις ζωές τριών εφήβων-νέων μέχρι να νιώσουμε ότι οι ιστορίες κλείνουν τον κύκλο τους» λένε οι δημιουργοί για τα κάθε άλλο παρά εύκολα γυρίσματα της ταινίας, που είναι παραγωγή της TopCut-Modiano σε συμπαραγωγή ΕΡΤ, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Καχυποψία, εμπόδια στην κινηματογράφηση, εκδίωξη εκ μέρους των συγκατοίκων του από το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της ΑΒΕΞ όπου διέμενε ο Αλή Ρεζά.
Υπήρξε επίσης η δυσκολία εντοπισμού του Αλή Ρεζά όταν «το ‘σκασε» για την Ευρώπη εφόσον εκτός από αναλφάβητος δεν μιλούσε καμία ξένη γλώσσα. «Καταφέραμε να τον εντοπίσουμε στη Στοκχόλμη μέσω των φωτογραφιών που αναρτούσε στο Facebook» είπαν οι Παπαθανασίου, Κωβότσος.
Μεγάλη επίσης ήταν η πρόκληση στην απόδοση των συναισθημάτων του Αμπντάλα κινηματογραφώντας την πλάτη του καθώς απαγορευόταν να κινηματογραφηθεί το πρόσωπό του. Τέλος, οι δημιουργοί έδωσαν μάχη για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της οικογένειας του Ανδρέα που τους εκμυστηρεύτηκε τις οικονομικές και άλλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Μετά το τέλος της κάθε προβολής θα υπάρχει ένας επίτιμος προσκεκλημένος, ο οποίος θα συζητεί με τους δημιουργούς της ταινίας και με το κοινό πάνω στα κεντρικά ζητήματα που θέτει η ταινία: τις επιπτώσεις της οικονομικής και μεταναστευτικής ευρωπαϊκής κρίσης στον ψυχικό κόσμο των νέων και ιδιαίτερα των εφήβων.
• 13 Οκτωβρίου, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, αντιδήμαρχος Αθήνας για τη Μετανάστευση, «Δυσκολίες ένταξης».
• 14 Οκτωβρίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής, «Η Ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης».
• 20 Οκτωβρίου, Πάρις Τσάρτας, τακτικός καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, πρώην πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου, «Τουρισμός και κρίση, ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά».
• 21 Οκτωβρίου, Μαρία Ηλιοπούλου, ψυχολόγος-ψυχοπαιδαγωγός, αντιδήμαρχος Αθήνας για το παιδί, «Εφηβική ψυχολογία και προβλήματα στην εκπαίδευση».
Τιμή εισιτηρίου, γενική είσοδος: 6 ευρώ.
Διάρκεια ταινίας: 80 λεπτά.