Με το… σύνθημα (και την ελπίδα) «τα πάντα είναι νόμιμα εδώ», Βρετανοί επισκέπτονται παρανόμως μια κλινική γονιμότητας που λειτουργεί στην «πόλη-φάντασμα» της Αμμοχώστου προκειμένου να επιλέξουν το φύλο του παιδιού τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, το ωραιότερο ίσως τουριστικό θέρετρο της Μεσογείου, αυτό της Αμμοχώστου δέχεται ένα άλλο είδος επισκεπτών από τη Βρετανία ζευγάρια που θέλουν να τεκνοποιήσουν και να επιλέξουν το φύλο του μωρού τους.

Να σημειωθεί ότι η Αμμόχωστος είναι μια κλειστή πόλη, μετά την εισβολή του Αττίλα τον Ιούλιο του 1974. Βρίσκεται υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις οι Τούρκοι κατάφεραν είτε να επαναλειτουργήσουν τουριστικές ξενοδοχειακές μονάδες που ανήκουν σε Ελληνοκύπριους, είτε να δημιουργήσουν επιχειρήσεις, που όπως έγραψε η βρετανική εφημερίδα «τα πάντα επιτρέπονται στην απαγορευμένη πόλη». Και ποιος θα ελέγξει οποιαδήποτε παρανομία;

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η επιλογή του φύλου είναι παράνομη, αλλά στην «άνομη πόλη-φάντασμα» – όπως την αποκαλεί η Daily Mail – τα πάντα επιτρέπονται. Στο μεγάλο αυτό κόλπο βρίσκονται ιατροί από τη Βρετανία, οι οποίοι κάνουν τις προκαταρκτικές εξετάσεις πριν στείλουν τα ζευγάρια στα κατεχόμενα.

Η κλινική στην Αμμόχωστο είναι υπερσύγχρονη και δεν φέρει τα σημάδια εγκατάλειψης που εμφανίζουν τα περισσότερα κτίρια της πόλης. Συνεργάζεται μάλιστα και με κλινικές στο Λιντς, το Μάντσεστερ, το Λίβερπουλ και το Λονδίνο.

Η όλη διαδικασία κοστίζει γύρω στα 8.000 ευρώ και απαιτεί μία εβδομάδα για τη συλλογή των ωαρίων. Μία υπεύθυνη της κλινικής δήλωσε ότι: «Στη Βόρεια Κύπρο δεν υπάρχει κανένα νομικό πρόβλημα, τα πάντα είναι νόμιμα εδώ. Το κάνουμε αυτό εδώ και χρόνια χωρίς πρόβλημα».

Η κλινική υπόσχεται ότι το αποτέλεσμα της επιλογής φύλου είναι απολύτως σίγουρο. Εξάλλου, μπορεί να περηφανεύεται για περίπου 20.000 παιδιά που έχουν έρθει στον κόσμο από την ίδρυσή της το 2000.

H Daily Mail αναφέρει και το Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης ως μία εναλλακτική επιλογή των Βρετανών που θέλουν να επιλέξουν το φύλο του παιδιού τους.