Ολοκληρώνεται την ερχόμενη Παρασκευή 12 Οκτωβρίου η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης για τις Τεχνικές προδιαγραφές για την προμήθεια συστημάτων αναγνώρισης πινακίδων οχημάτων που διέρχονται από τα νομοθετημένα συνοριακά σημεία διέλευσης της χώρας. Το θέμα έθεσε προς συζήτηση η Διεύθυνση Προστασίας Συνόρων/ Κλάδος Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων/ Α.Ε.Α. του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Όπως αναφέρεται, αντικείμενο του έργου είναι «η προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση και παράδοση σε πλήρη λειτουργία συστήματος Αυτοματοποιημένης Αναγνώρισης Πινακίδων Οχημάτων (ANPR) που διέρχονται από νομοθετημένα συνοριακά σημεία εισόδου-εξόδου της χώρας, το οποίο θα εκτελεί αυτοματοποιημένες αναζητήσεις σε υπάρχουσες Βάσεις Δεδομένων, προβάλλοντας τα αποτελέσματα (ενημερώσεις ή ειδοποιήσεις) στις οθόνες των Αστυνομικών υπαλλήλων που διενεργούν τους ελέγχους εισόδου – εξόδου.»

Το Σύστημα θα αποτελείται από ένα κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα στο κτίριο του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και 13 Περιφερειακά Υποσυστήματα σε συνοριακά σημεία εισόδου-εξόδου της χώρας, τα οποία θα περιλαμβάνουν μπάρες ελέγχου ροής οχημάτων, κάμερες αναγνώρισης πινακίδων, τερματικά ελέγχου ANPR καθώς και λοιπό ενεργό και παθητικό εξοπλισμό, καλωδιώσεις ρεύματος και δικτύωσης του εξοπλισμού και λογισμικά.

Επίσης το Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα θα περιέχει τον Κεντρικό Εξυπηρετητή Εφαρμογής ANPR και την Κεντρική Βάση Δεδομένων στο κτίριο του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Τα Περιφερειακά Υποσυστήματα θα φιλοξενούν την τοπική εφαρμογή(ες) για την υποστήριξη των λειτουργιών του τοπικού Υποσυστήματος και την τήρηση των φωτογραφιών και των δεδομένων των αναγνωρίσεων των οχημάτων που διήλθαν του σημείου.

Οι αυτοματοποιημένες αναζητήσεις των αναγνωρισθέντων αριθμών πινακίδων θα πραγματοποιούνται online σε πραγματικό χρόνο με ερωτήματα σε κεντρικές λίστες ενδιαφέροντος της Ελληνικής Αστυνομίας. Τα δεδομένα των αναγνωρίσεων θα μεταφέρονται και στη Βάση Δεδομένων του Κεντρικού Συστήματος για την περαιτέρω εκμετάλλευσή τους από την Κεντρική Εφαρμογή.

Η εγκατάσταση των Περιφερειακών Υποσυστημάτων, αφορά τις παρακάτω Αστυνομικές Υπηρεσίες Ελέγχου Διαβατηρίων (ΥΕΔ) της χώρας:

1. Υπηρεσία Ελέγχου Διαβατηρίων Μαυροματίου Θεσπρωτίας.

2. Υπηρεσία Ελέγχου Διαβατηρίων Κακαβιάς Ιωαννίνων.

3. Υπηρεσία Ελέγχου Διαβατηρίων Μέρτζανης Ιωαννίνων.

4. Υπηρεσία Ελέγχου Διαβατηρίων Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας.

5. Υπηρεσία Ελέγχου Διαβατηρίων Νίκης Φλώρινας.

6. Υπηρεσία Ελέγχου Διαβατηρίων Δοϊράνης Κιλκίς.

7. Υπηρεσία Ελέγχου Διαβατηρίων Ευζώνων Κιλκίς.

8. Υπηρεσία Ελέγχου Διαβατηρίων Προμαχώνα Σερρών.

9. Υπηρεσία Ελέγχου Διαβατηρίων Εξοχής Δράμας.

10. Υπηρεσία Ελέγχου Διαβατηρίων Ορμενίου Ορεστιάδας.

11. Υπηρεσία Ελέγχου Διαβατηρίων Καστανέων Ορεστιάδας.

12. Υπηρεσία Ελέγχου Διαβατηρίων Κήπων Αλεξανδρούπολης.

13. Υπηρεσία Ελέγχου Διαβατηρίων Κυπρίνου Έβρου.

Ο χρόνος υλοποίησης του έργου ορίζεται σε 16 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της Σύμβασης.