Ένα ακόμη σενάριο για την αντιμετώπιση του κινδύνου έξαρσης της φοροδιαφυγής λόγω της κατάργησης του ορίου αναλήψεων μετρητών στο πλαίσιο της χαλάρωσης των capital controls έχει βάλει στο τραπέζι το υπουργείο Οικονομικών.

Έτσι, ως αντίμετρο στη φοροδιαφυγή εξετάζεται από τους υπευθύνους του υπουργείου η αύξηση του ελάχιστου ορίου δαπάνης με ηλεκτρονικό τραπεζικό μέσο για την παροχή του αφορολόγητου ορίου σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Εκτός από το σενάριο για τη μείωση του ελάχιστου ορίου υποχρεωτικής πληρωμής με τραπεζικό μέσο, στο τραπέζι βρίσκεται και η αύξηση των ελάχιστων ορίων δαπάνης με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για την οικοδόμηση του αφορολόγητου ορίου από μισθωτούς και συνταξιούχους.

Ειδικότερα,τα ποσά που θα συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι μέσω πλαστικού χρήματος εξετάζεται να διαμορφωθούν ως εξής:

  • 15% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ (από 10% σήμερα)
  • 20% για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ (από 15% σήμερα)
  • 25% για εισόδημα από 30.001 και άνω, με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στα 30.000 ευρώ (από 20%)

Μάλιστα, δεν αποκλείεται τα ποσοστά να είναι ακόμη υψηλότερα και να προσεγγίσουν ακόμη και το 30%, καθώς εκτιμάται ότι τα ποσοστά που ισχύουν σήμερα για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου είναι ιδιαίτερα χαμηλά και συγκεντρώνονται εύκολα από τους μισθωτούς και συνταξιούχους με τις δαπάνες μερικών μηνών του έτους.