Στην ανάπτυξη της φαρμακευτικής έρευνας στην Ελλάδα επενδύει η Metavallon VC, το νέο επενδυτικό σχήμα επιχειρηματικών συμμετοχών που υποστηρίζει νέους, φιλόδοξους και ταλαντούχους επιχειρηματίες ώστε να δημιουργήσουν πρωτοπόρες και εξωστρεφείς εταιρείες. Νέα προσθήκη είναι η Purposeful, η οποία αξιοποιεί την εξειδίκευσή της στη χημειοβιοπληροφορική για να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία.
Μέσω της τεχνογνωσίας που διαθέτουν τα μέλη της στη χημειοβιοπληροφορική, η startup αναζητεί εναλλακτικές χρήσεις φαρμάκων που ήδη υπάρχουν στην αγορά, έχοντας στο επίκεντρο τις σπάνιες ασθένειες. Η εταιρεία έχει αναπτύξει μια έξυπνη στρατηγική φιλτραρίσματος αποτελεσμάτων, η οποία σε συνδυασμό με τη στόχευσή της στις σπάνιες ασθένειες, διαφοροποιείται από τον ανταγωνισμό.
Σήμερα, το 95% των σπάνιων ασθενειών, παρ’ όλο που επηρεάζουν 350 εκατ. ανθρώπους, δεν έχουν πιστοποιημένη θεραπεία. Βάσει προβλέψεων, οι πωλήσεις των «ορφανών» φαρμάκων θα διπλασιαστούν για την περίοδο 2016-2022, φτάνοντας τα $209 δισ., με διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από αυτόν των συνταγογραφημένων φαρμάκων. Σκοπός της Purposeful είναι να αντιμετωπίσει το τεράστιο κόστος ανάπτυξης των φαρμάκων χρησιμοποιώντας την έξυπνη υπολογιστική μεθοδολογία επανατοποθέτησης φαρμάκων, συμβάλλοντας έτσι στην ανακούφιση ενός μεγάλου ποσοστού ανθρώπων που ιστορικά έχει αγνοηθεί.

Στόχος και δυσκολίες

«Η φαρμακευτική έρευνα είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και κοστοβόρα. Ο χώρος είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός και κυριαρχείται από φαρμακευτικές εταιρείες-κολοσσούς. Η διαδικασία για την ανακάλυψη νέου φαρμάκου και μέχρι την είσοδό του στην αγορά εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο παίρνει δέκα χρόνια και κοστίζει περί τα $2,6 δισ. Η είσοδος νέων παικτών, ιδιαίτερα εάν προέρχονται από μικρές χώρες σαν την Ελλάδα, είναι σχεδόν απαγορευτική. Πιστεύουμε όμως ότι η έξυπνη τοποθέτηση της Purposeful, που δίνει έμφαση στα υπολογιστικά μοντέλα και τις σπάνιες ασθένειες, της προσφέρει τον απαιτούμενο χώρο επιχειρηματικής ανάπτυξης με ξεκάθαρες προοπτικές δημιουργίας εναλλακτικών επιχειρηματικών μοντέλων συνεργασίας με τις φαρμακευτικές και δημιουργίας αντίστοιχων ροών εσόδων. Ολοι μας στη Metavallon VC είμαστε ενθουσιασμένοι που συμμετέχουμε στο συναρπαστικό ταξίδι αυτής της εταιρείας» επισημαίνει ο κ. Γιώργος Καραντώνης, partner της Metavallon VC.
Η επένδυση, ύψους 200.000 ευρώ, θα χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη της εξειδικευμένης ομάδας της εταιρείας που προέρχεται τόσο από τον ακαδημαϊκό όσο και από τον επιχειρηματικό κόσμο. Στόχος της επένδυσης είναι η startup σε αυτή τη φάση να παραγάγει υποψήφιες φαρμακευτικές προβλέψεις προτού προχωρήσει σε in vitro and in vivo πειράματα.

Μαθηματικά μοντέλα

Οι ιδρυτές της εταιρείας, Γιώργος Δρακάκης (CEO), Χαράλαμπος Χωμενίδης (CTO), Γεωργία Τσιλίκη, Παντελής Καρατζάς και Αριστείδης Δοκουμετζίδης, συνδυάζουν εμπειρία σε χημειοπληροφορική, βιοπληροφορική, αρχιτεκτονική λογισμικού, μηχανική μάθηση και τεχνητή νοημοσύνη από τη βιομηχανία και την ακαδημία, με προϋπηρεσία στη βιοστατιστική ανάλυση, στις προβλέψεις των βιολογικών δραστηριοτήτων, την εξόρυξη μηχανισμών δράσης φαρμάκων και τη μοντελοποίηση πολύπλοκων βιολογικών και χημικών δεδομένων. Η ομάδα συμπληρώνεται από τους επιστημονικούς συμβούλους Φίλιππο Δογάνη και τον καθηγητή Χαράλαμπο Σαρίμβεη με εκτενή εμπειρία στην μοντελοποίηση και στη βελτιστοποίηση μαθηματικών μοντέλων.
«Η πρωτοποριακή μας πλατφόρμα υπολογιστικής επανατοποθέτησης φαρμάκων συνδυάζει την τρέχουσα γνώση πάνω σε επαναστατικά φάρμακα με την εξαγωγή πληροφοριών και τις ανεπτυγμένες υπολογιστικές μεθοδολογίες. H Purposeful έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει τη διαδικασία της ανάπτυξης των φαρμάκων, βρίσκοντας νέες εφαρμογές για τα φάρμακα που βρίσκονται ήδη στην αγορά, μειώνοντας ταυτόχρονα τον απαιτούμενο χρόνο και τα κόστη. Μέσω αυτής της επένδυσης από τη Metavallon VC, σκοπεύουμε να στοχεύσουμε στην τεχνολογία της ομάδας και να καταλήξουμε στα πιο υποσχόμενα υποψήφια φάρμακα προς επανατοποθέτηση, ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι για συνεργασίες με φαρμακευτικές εταιρείες για επόμενα πειράματα και κλινικές επαληθεύσεις» εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Δρακάκης.
Η Metavallon VC αποτελεί μέρος του Equifund, μιας επενδυτικής πρωτοβουλίας του Ελληνικού Κράτους και του EIF. Στόχος της είναι να διευκολύνει την πρόσβαση των μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, με τη δημιουργία Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών στην Ελλάδα, σε συνεργασία με εξειδικευμένους ενδιάμεσους φορείς.