Το σοκ που προκάλεσε στο Χρηματιστήριο η κατακόρυφη πτώση των τραπεζικών μετοχών την περασμένη εβδομάδα ήταν αρκετό για να κινητοποιήσει έστω και καθυστερημένα την κυβέρνηση, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα διαχειριζόταν, αλλά όπως αποδεικνύεται στην πράξη λανθασμένα, το μεγάλο βαρίδι των ελληνικών τραπεζών που ονομάζεται κόκκινα δάνεια.

Μπορεί η χθεσινή εικόνα του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών να ήταν βελτιωμένη σε σχέση με αυτή της περασμένης Τετάρτης, με τις πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές να εμφανίζονται μικρότερες, και να βοηθά την κυβέρνηση στο αφήγημά της «ότι η κρίση είναι παροδική και οφείλεται σε κερδοσκοπικές πιέσεις», ωστόσο τα νούμερα είναι αμείλικτα.

Μέσα σε σχεδόν τρία χρόνια (2015-2018) οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχασαν συνολικά το 67,1% της κεφαλαιοποίησής τους, φτάνοντας από τα 16,510 δισ. ευρώ στα 5,431 δισ. ευρώ. Με απλά λόγια, οι τέσσερις τράπεζες έγιναν μία!

Οι καθυστερήσεις από την πλευρά της πολιτείας να βοηθήσει θεσμικά στην επίλυση του προβλήματος αλλά και η ατολμία των τραπεζών να προχωρήσουν άμεσα σε πιο δραστικά μέσα αναφορικά με την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των νοικοκυριών και πολύ περισσότερο των επιχειρήσεων, επηρέασαν, και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, το επενδυτικό ενδιαφέρον. Κάτι που αποτυπώνεται και στις τιμές των τραπεζικών μετοχών αλλά και στην οικονομία της χώρας. Χωρίς ουσιαστική ικανότητα χρηματοδότησης από τις τράπεζες, καμία οικονομία δεν μπορεί να σταθεί γερά στα πόδια της.

Μέσα σε αυτό το βεβαρημένο περιβάλλον η κυβέρνηση αναζητά απεγνωσμένα λύση για να αλλάξει τα δεδομένα και μαζί το επενδυτικό κλίμα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ