«Οι κτηνωδίες των ανδρών του Ισλαμικού Κράτους ξεπερνούν και την πιο νοσηρή φαντασία. Οι τρομερές εικόνες αυτών που έχω ζήσει περνούν καθημερινά από μπροστά μου. Είναι δύσκολο να ξεχάσω. Εξι από τα αδέλφια μου εκτελέστηκαν από τους άνδρες του ISIS μπροστά στα μάτια μου. Πώς μπορώ να σβήσω από τη μνήμη μου τις εικόνες όταν μας πουλούσαν στους άνδρες του Daesh λες και ήμασταν αντικείμενα;» είχε εξομολογηθεί πριν μερικά χρόνια μιλώντας στην εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής και την Μαργαρίτα Σφέτσα η 21χρονη τότε Νάντια Μουράντ.  Η νεαρη Γιαζίντι, η οποία τιμήθηκε σήμερα Παρασκευή με το Νόμπελ Ειρήνης  είχε μιλήσει για την μεγάλη περιπέτεια που πέρασε στα χέρια των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, για την απόδρασή της, τη νέα της ζωή στη Γερμανία, αλλά και τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Ολόκληρη η συνέντευξη
Η Νάντια Μουράντ Μπασί Τάχα είναι 21 ετών. Μικροσκοπική, πολύ αδύνατη, με πλούσια μακριά μαλλιά, διάφανη επιδερμίδα και μαύρα μελαγχολικά μάτια. Επιλέγει να κάθεται πάντα στην άκρη της καρέκλας. Τα πόδια της με τα φλατ μαλακά παπούτσια που μοιάζουν με αυτά του μπαλέτου μόλις που ακουμπούν στη γη. Παρατηρώ ότι συνηθίζει να γυρίζει τις πατούσες της με τέτοιον τρόπο ώστε να «κοιτάζουν» η μία την άλλη. Τραβάει συνέχεια τα μανίκια της σκουρόχρωμης πλεκτής ζακέτας λες και θέλει να καλύψει τα λεπτά δάχτυλά της.
Η νεαρή κουρδικής καταγωγής Γιαζίντι, η γυναίκα-σύμβολο στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, σίγουρα δεν αισθάνεται άνετα. Το κορίτσι το οποίο έπεσε πριν από περίπου 17 μήνες θύμα απαγωγής του ISIS καρφώνει πολύ συχνά το βλέμμα της στο πάτωμα. «Θυμάμαι ότι στην πιο δύσκολη φρικιαστική στιγμή της ζωής μου τα μάτια μου είχαν κολλήσει για πολλές ώρες στο πάτωμα» λέει με τρεμάμενη φωνή η Νάντια. «Ηταν λίγες ώρες μετά την επίθεση τον Αύγουστο του 2014 των δυνάμεων του Daesh (ISIS) στο χωριό όπου κατοικούσα στο Ιράκ» συνεχίζει. «Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκότωσαν τους άνδρες και τις γυναίκες άνω των 45 ετών. Αρπαξαν τα παιδιά και τις νεαρές κοπέλες. Ανάμεσα στα πολλά κορίτσια που έπεσαν θύμα απαγωγής ήμουν και εγώ. Μας μετέφεραν στη Μοσούλη και στη Συρία, εκεί όπου βρίσκονται τα στρατόπεδά τους, οι βάσεις τους αλλά και σε άλλες περιοχές» τονίζει.

«Οταν φθάσαμε στη Μοσούλη μαζί με περισσότερες από 150 οικογένειες Γιαζίντι μας οδήγησαν όλους σε ένα κτίριο. Βρισκόμουν κουλουριασμένη στο έδαφος. Κοιτούσα συνέχεια το πάτωμα. Σε κάποια στιγμή το βλέμμα μου έπεσε στις μπότες ενός άνδρα ο οποίος είχε σταθεί μπροστά μου. Τόλμησα να σηκώσω το βλέμμα μου και να τον κοιτάξω στο πρόσωπο. Ενιωσα να τρέμω από τον φόβο μου. Ο συγκεκριμένος μαχητής του ISIS ήταν τεράστιος. Είναι αδύνατο να τον περιγράψω. Κάτι σαν τέρας! Γύρισα πάλι το κεφάλι μου στο έδαφος. Αρχισα να κλαίω με λυγμούς. Κατάλαβα ότι ήθελε να με κακοποιήσει σεξουαλικά. Τον παρακάλεσα να μην το κάνει. Του είπα ότι είμαι πολύ μικρή και αδύναμη. Τότε αυτός με έφτυσε. Μετά με κλώτσησε. Στη συνέχεια με έδειρε. Τελικά έφυγε. Λίγο μετά έφθασε κοντά μου ένας άλλος άνδρας. Γνώριζα ότι έτσι και αλλιώς θα έπρεπε να έχω αναγκαστικά σεξουαλική επαφή με κάποιον ή κάποιους από αυτούς. Οι άνδρες του ISIS χρησιμοποιούν τις κοπέλες ως σκλάβες του σεξ. Σε όλη τη διάρκεια της φοβερής αυτής εμπειρίας έκλαιγα σπαρακτικά. Εμεινα να κοιτάζω για ώρες το έδαφος. Δεν είχα τη δύναμη να σηκώσω το κεφάλι μου»
 καταλήγει η Μπασί Τάχα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Συνάντησα τη Νάντια Μουράντ Μπασί Τάχα στο σπίτι του ιρακινής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματία Αούν Χουσεΐν αλ Κασλόκ. Ο δόκτωρ Κασλόκ, ο οποίος δραστηριοποιείται σε διεθνές επίπεδο στον χώρο των κατασκευών, των επενδύσεων και των media (μέσα από το Al-Baghdadia Media Group), εξαγόρασε την ελευθερία 100 κοριτσιών που είχαν απαγάγει οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους. Ο κ. Κασλόκ, ο οποίος πραγματοποιεί μια παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης για το τι πραγματικά συμβαίνει στο Ιράκ, συνόδευσε τη Νάντια στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό για το γεγονός ότι κατόρθωσα να βρεθώ κοντά στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας»
 λέει η νεαρή Γιαζίντι. «Είμαι πάνω από όλα όμως τυχερή που μπόρεσα να γλιτώσω, να ξεφύγω από τις δυνάμεις του ISIS. Ο Πρόεδρος με άκουσε με προσοχή. Είναι πολύ ανθρώπινος. Τα λόγια του σε μένα προσωπικά και οι δηλώσεις του λίγο αργότερα για στυγνούς εγκληματίες του Daesh και για γενοκτονία των Γιαζίντι με έκαναν να ελπίζω ότι μαζί με τη δική του φωνή θα ενωθούν και άλλες ισχυρών πολιτικών και πνευματικών προσωπικοτήτων του πλανήτη»επισημαίνει. «Επιθυμία μου είναι μετά την ομιλία μου στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να συναντηθώ με σημαντικούς ηγέτες κρατών σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τον λαό μου ο οποίος υφίσταται φοβερά δεινά. Οι μαχητές του ISIS προχωρούν στην εξόντωσή μας. Πρόκειται για γενοκτονία». Στη συνέχεια εκφράζει την επιθυμία να συναντηθεί με τον Φρανσουά Ολάντ. «Θέλω να συναντήσω τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας. Η Γαλλία δέχθηκε φοβερά τρομοκρατικά χτυπήματα από τον ISIS. Πρώτα στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού «Charlie Hebdo» και μετά στο Μπατακλάν. Νομίζω ότι μέσα από το μεγάλο χτύπημα στο Μπατακλάν ολόκληρος ο πλανήτης κατάλαβε πόσο επικίνδυνοι είναι οι τζιχαντιστές».
Κινηματογραφική απόδραση
Το πρόγραμμα της Νάντια περιλαμβάνει πολλές και ενδιαφέρουσες συναντήσεις. Αποφεύγει να μου μιλήσει για το τι ακριβώς κάνει τον ελεύθερο χρόνο της. Λέει ότι ακούει μόνο παραδοσιακή μουσική της πατρίδας της. Προτού τελειώσουμε μου διηγείται τον τρόπο με τον οποίο απέδρασε από το σπίτι όπου την κρατούσαν οι μαχητές του ISIS. «Μοιάζει με κινηματογραφικό θρίλερ» λέει. «Προσπάθησα να φύγω από τον χώρο όπου με κρατούσε ένας από τους αρχηγούς, ο Χαντί Σελμίν. Θυμάμαι ότι έτρεχα. Ετρεχα πολύ. Τελικά ένας από τους φρουρούς του Σελμίν με βρήκε. Με γύρισαν στο σπίτι. Σαν τιμωρία με παρέδωσαν σε έξι φρουρούς για να με κάνουν ό,τι θέλουν. Αργότερα ένας από αυτούς, ο Αλ Χαντινί, με πούλησε σε δύο άλλους. Αυτοί οι δύο με ξαναπούλησαν σε έναν οδηγό φορτηγού. Σε κάποια στιγμή κατόρθωσα να δραπετεύσω. Εφθασα σε ένα μικρό σπίτι. Οι άνθρωποι εκεί με βοήθησαν. Μου έφτιαξαν ψεύτικη ταυτότητα και στη συνέχεια με πέρασαν στο Κιρκούκ. Ταξίδεψα σε περιοχές μεταξύ Ιράκ και Τουρκίας. Εκεί συνάντησα ένα από τα αδέλφια μου που είχαν επιζήσει. Μετά από πολλές περιπέτειες πέρασα στην Ευρώπη».
Η νέα ζωή στη Γερμανία
«Οι τζιχαντιστές διαπράττουν εγκλήματα όχι μόνο εναντίον του λαού μου αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας. Οι κτηνωδίες των ανδρών του Ισλαμικού Κράτους ξεπερνούν και την πιο νοσηρή φαντασία. Οι τρομερές εικόνες αυτών που έχω ζήσει περνούν καθημερινά από μπροστά μου. Είναι δύσκολο να ξεχάσω. Εξι από τα αδέλφια μου εκτελέστηκαν από τους άνδρες του ISIS μπροστά στα μάτια μου. Πώς μπορώ να σβήσω από τη μνήμη μου τις εικόνες όταν μας πουλούσαν στους άνδρες του Daesh λες και ήμασταν αντικείμενα;

Τώρα κατοικώ με την αδελφή μου στη Στουτγάρδη
. Στη Γερμανία αισθάνομαι ασφαλής. Η καγκελάριος Μέρκελ έχει σταθεί πολύ στους πρόσφυγες. όπως και εσείς οι Ελληνες άλλωστε. Παρά τα δεινά που ζήσαμε, όμως, αρκετοί επιθυμούμε να επιστρέψουμε στον τόπο μας. Σε μια πατρίδα όπου οι άνθρωποι όλων των θρησκειών θα ζουν μαζί αγαπημένοι. Πρέπει να συμβιώσουμε ειρηνικά, μακριά από θρησκευτικούς φανατισμούς, γεωπολιτικά και στρατηγικά συμφέροντα».
*Από «Το Βήμα της Κυριακής» (9 Ιανουαρίου 2016)