Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι «δεν χρειάζεται κανένα σχόλιο» για την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και την αδειοδότηση του οικοπέδου 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία προχωράει κανονικά με το ενεργειακό της πρόγραμμα, με βάση το διεθνές δίκαιο και σε συνεργασία με τις εταιρείες, με τις οποίες έχει συμβληθεί».

Είχαν προηγηθεί οι απειλές της Άγκυρας ότι δεν θα επιτρέψει έρευνες για υδρογονάνθρακες στο οικόπεδο 7 της Κύπρου, κίνηση που ερμηνεύτηκε από αναλυτές ως προσπάθεια να πάρει μέρος στις συζητήσεις που γίνονται και μερίδιο από τον «μαύρο χρυσό» που υπάρχει στην περιοχή.

Είναι ωστόσο και απειλές κατά κολοσσών, αμερικανικών, γαλλικών, ιταλικών και βρετανικών που ετοιμάζονται να κάνουν γεωτρήσεις στην περιοχή και με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνάψει συμφωνίες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το τουρκικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για μονομερή απόφαση και απάντησε με μία εξαιρετικά επιθετική ανακοίνωση που οξύνει για ακόμα μία φορά τους τόνους στην Ανατολική Μεσόγειο, στα όρια της απειλής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απόφαση της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» αγνοεί τα συμφέροντα των τουρκοκυπρίων, στους οποίους δεν συμπεριφέρεται ως ίσους και υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να έχει τη συγκατάθεση της Τουρκίας για να συνεχίσει.

Όπως αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ, η Αγκυρα «δεν θα επιτρέψει σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να προχωρήσει σε έρευνες για υδρογονάνδρακες σε θαλάσσια περιοχή που είναι υπό τη δική μας ευθύνη χωρίς την άδεια μας».

Διαμηνύει δε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει «τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της στην υφαλοκρηπίδα της» και θα προχωρά σε κάθε είδους πρωτοβουλίες μεταξύ των οποίων και οι γεωτρήσεις. Όπως σημειώνει έχει ήδη σχεδιάσει να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στο εγγύς μέλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και σε περιοχές για τις οποίες η διοίκηση του ψευδοκράτους έχει αδειοδοτήσει την Τουρκία.

Σύμφωνα τέλος με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, ακολουθεί μία στρατηγική άνιση απέναντι στους τουρκοκύπριους η οποία και οδήγησε στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά το 2017.