Είναι δεδομένο ότι σε μια φιλελεύθερη αντιπροσωπευτική δημοκρατία ο ρόλος των κομμάτων είναι καθοριστικός στην εκπροσώπηση των πολιτών. Είναι δεδομένο επίσης ότι διαχρονικά η συντηρητική παράταξη αποτελούσε και αποτελεί βασικό πυλώνα του πολιτικού συστήματος. Η ΝΔ που γιόρτασε χθες τα 44 χρόνια από την ίδρυση της προσπαθεί να βρει το βηματισμό της στη νέα εποχή, ισορροπώντας μεταξύ παράδοσης και ανανέωσης.

Με το δημοσκοπικό αέρα στα πανιά της ετοιμάζεται για την εκλογική μάχη που έρχεται, με την ηγεσία της να προσπαθεί να συσπειρώσει ένα ευρύτερο ακροατήριο και να πείσει ότι έχει τις δυνάμεις και τις δυνατότητες για να κυβερνήσει τη χώρα. Δεν αρκούν όμως, για να πετύχει το στόχο της, συμβολικές κινήσεις, όπως η αλλαγή του σήματος. Πρέπει αφενός να πείσει ότι έχει αφήσει οριστικά πίσω της, το κακό παρελθόν της, τις πολιτικές παθογένειες που κουβαλά λόγω και της ιστορία της και αφετέρου να παρουσιάσει μια σοβαρή εναλλακτική λύση για τα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα.

Η ηγεσία της δείχνει να αντιλαμβάνεται τα μηνύματα και τις προκλήσεις των καιρών. Αν όμως το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της δεν συστρατευθεί σε αυτή την προσπάθεια, αν δεν αφήσουν οριστικά πίσω τους τις παθογένειες του παρελθόντος, η επιστροφή στην εξουσία δεν θα είναι περίπατος, όπως ίσως ονειρεύονται ορισμένοι.

Το επεσήμανε άλλωστε στην χθεσινή ομιλία του και ο κ. Μητσοτάκης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «πάμε σε φουρτουνιασμένα νερά χωρίς καπετάνιο και με εξαντλημένη την κοινωνία… Η δήθεν έξοδος από τα μνημόνια είναι οφθαλμαπάτη. Η χώρα είναι εκτός αγορών, οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται».

Η πραγματικότητα της επόμενης μέρας, όπως απέδειξε και το τελευταίο επεισόδιο με τις τράπεζες, θα είναι γεμάτη αγκάθια. Η επιστροφή σε συνταγές του παρελθόντος όχι μόνο δεν αποτελεί λύση, αλλά εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι η περίοδος αβεβαιότητας για τη χώρα δεν έχει τελειώσει.

Η μακρά προεκλογική περίοδος είναι προφανές ότι θα επιτείνει αυτή την αστάθεια, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία. Η ΝΔ κατάφερε μέσα στην κρίση να μην σαρωθεί από το γενικευμένο κλίμα αμφισβήτησης και απαξίας που επικρατούσε για το πολιτικό σύστημα. Μένει να αποδείξει ότι μπορεί, όπως υποστηρίζει η ηγεσία της, να οδηγήσει τη χώρα σε καλύτερες μέρες.