Σε αρνητικό έδαφος γύρισε το Χρηματιστήριο Αθηνών το μεσημέρι της Παρασκευής, μετά το θετικό άνοιγμα.

Το πρωί επικράτησαν ήπιες ανοδικές τάσεις στη χρηματιστηριακή αγορά, με τις τραπεζικές μετοχές να κινούνται ανοδικά.

Ωστόσο λίγο μετά το μεσημέρι οι πωλητές επέστρεψαν οδηγώντας τις τράπεζες σε απώλειες.

Στις 4:00 το απόγευμα ο γενικός δείκτης τιμών διαμορφώνεται στις 660 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,3%, με τις τράπεζες στο -3%.

Συγκεκριμένα η Alpha Bank σημειώνει απώλειες 3,162η Eurobank πέφτει κατά 2,49 % και η Τράπεζα Πειραιώς κατά 5,21%. Στο -0,87% κινείται η Εθνική Τράπεζα.

Τα ομόλογα

Στο μέτωπο των ομολόγων, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αποκλιμακώνονται αργά. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώνεται στο 4,49% έναντι κλεισίματος στο 4,5% στη χθεσινή συνεδρίαση, ενώ η απόδοση του πενταετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,570%.

Σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια

Την ίδια στιγμή, υπό το βάρος των πιέσεων που ασκήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές τι τελευταίες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι εξετάζει τη δημιουργία ενός «μηχανισμού εγγυήσεων» για μέρος των κόκκινων δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες.

Η εγγύηση εξετάζεται να δοθεί στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός φορέα που ονομάζεται Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (Asset Protection Scheme) και στην πραγματικότητα αφορά στη «δέσμευση» κεφαλαίων προκειμένου να λειτουργήσουν ως εγγυήσεις για κόκκινα δάνεια των τραπεζών αντίστοιχου ύψους.