Άμεση οικονομική ενίσχυση ύψους 5.000 ευρώ για κάθε οικογένεια θανόντος από τις πυρκαγιές της 23 Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική προσφέρει το φιλανθρωπικό Ιδρυμα «Στέλιος Χατζηιωάννου».
Όπως ανακοίνωσε, το πρωί της Πέμπτης 04 Οκτωβρίου 2018, ο πρόεδρος του ιδρύματος κ. Στέλιος Χατζηιωάννου θα δοθεί εφάπαξ οικονομική βοήθεια, με τραπεζική κατάθεση, στο λογαριασμό του κοντινότερου – μέχρι δευτέρου βαθμού εν ζωή – συγγενή του κάθε θανόντα.
«Η μόνη απώλεια που δεν αναπληρώνεται είναι ο θάνατος.  Παρακολούθησα με ενδιαφέρον τις διάφορες πρωτοβουλίες,δωρεές και τις ανακοινώσεις από πλευράς της κυβέρνησης, ιδρυμάτων και εταιρειών. Εμείς δώσαμε 100.000 ευρώ στον Ερυθρό Σταυρό  λίγες μόλις ώρες μετά τη φωτιά. Τώρα ήρθε η ώρα για μια πιο άμεση και απτή κίνηση για τους ανθρώπους που έχασαν τους συγγενείς τους.» δήλωσε σχετικά ο κ. Χατζηιωάννου.
Η σειρά προτεραιότητας ξεκινά με τους συζύγους (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης), έπειτα ακολουθεί το γηραιότερο ενήλικο τέκνο – στην περίπτωση που τα παιδιά του θανόντα είναι κάτω των 18 ετών τότε η ενίσχυση θα δίνεται στους γονείς του. Επειδή από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι ξεκληρίστηκαν ολόκληρες οικογένειες, το επίδομα στην περίπτωση που δεν υπάρχει εν ζωή ενήλικας συγγενής πρώτου βαθμού, θα δοθεί στο γηραιότερο από τα αδέλφια του.
Το ποσό των 5.000 ευρώ θα δίνεται ακέραιο με βάση την παραπάνω αναφερόμενη σειρά και δεν θα μπορεί να διαιρεθεί. Η συγκεκριμένη σειρά έχει οριστεί για πρακτικούς λόγους, ωστόσο ελπίδα του ιδρύματος είναι η δίκαιη κατανομή του ποσού μεταξύ των συγγενών ώστε να επωφεληθεί όλη η οικογένεια. Εάν το ίδιο άτομο είναι ο κοντινότερος συγγενής παραπάνω του ενός θανόντα, τότε το άτομο αυτό θα λάβει όλα τα ποσά που του αντιστοιχούν.
Η διαδικασία
Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται εγγράφως και αυτοπροσώπως από τον κοντινότερο συγγενή κατά τις εργάσιμες ημέρες από τις 08:00 μέχρι τις 12:00, στο χώρο όπου στεγάζεται το ίδρυμα στο κέντρο της Αθήνας (Ευριπίδου 10) και θα διαρκέσει από αύριο, Παρασκευή 5 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου.
Το Ίδρυμα έχει ορίσει μία τριμελή επιτροπή για τη διαδικασία των αιτήσεων και του ελέγχου των δικαιολογητικών. Η τελική απόφαση για τους δικαιούχους θα ληφθεί από τον ίδιο τον κ. Χατζηιωάννου μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από το πιστοποιητικό θανάτου καθώς και το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Τα ονόματα των θανόντων θα διασταυρώνονται με βάση τη δημοσιευμένη λίστα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Για λόγους διαφάνειας και μετά τη γραπτή συγκατάθεση τους στην αίτηση που θα συμπληρώσουν θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος (www.stelios.org/firesingreece) τα ονοματεπώνυμα των δικαιούχων καθώς και τα ονόματα των θανόντων για λογαριασμό των οποίων έλαβαν το επίδομα. Επίσπευση της καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης θα επιφέρει η προσκόμιση της απόδειξης πληρωμής του επιδόματος των 10.000 € που δίνεται από το Δημόσιο, με βάση των δημοσιευμένο νόμο του ελληνικού κράτους (ΦΕΚ Α ‘ 138/26.07.2018), με βάση τον ίδιο νόμο ορίζεται ότι οι δωρεές αυτού του τύπου δεν υπόκεινται σε φόρο δωρεάς για τους δικαιούχους.
Το συνολικό ποσό της δωρεάς υπολογίζεται σε 500.000 ευρώ. Οι πληρωμές θα γίνουν με τραπεζική μεταφορά σε λογαριασμό τραπέζης του κοντινότερου συγγενή και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, γι’ αυτούς που έχουν συμπληρώσει επιτυχώς την αίτηση.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επικοινωνούν με την τριμελή επιτροπή στο 2103226797