Από νωρίς το απόγευμα άρχισε να πλημμυρίζει με κόσμο η πλήρως ανακαινισμένη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, η οποία άνοιξε και επίσημα τις πύλες της στο κοινό.

Οι επισκέπτες, κυρίως κάτοικοι της περιοχής, είχαν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στα οκτώ ολοκαίνουργια καταστήματα, αλλά και στους χώρους έκθεσης και φιλοξενίας δράσεων πολιτισμού, τα οποία μαζί με το δημοφιλές ΚΕΠ που φιλοξενούνται στο εμβληματικό κτίριο στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη δημιουργούν έναν νέο πόλο έλξης για τη γειτονιά της Κυψέλης, ενεργοποιώντας την επιχειρηματικά και πολιτιστικά.

«Η Κυψέλη είναι μια από τις πρώτες αγορές που άρχισε να υφίσταται την κρίση, πριν ακόμα ξεσπάσει. Η κατάσταση τώρα έχει αρχίσει να αντιστρέφεται. Η Δημοτική Αγορά μετά από πολλά χρόνια επιστρέφει στους κατοίκους της» είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, σημειώνοντας ότι «το έργο αυτό είναι ένα πρωτοποριακό μοντέλο. Η Αγορά της Κυψέλης είναι το πρώτο mall κοινωνικής επιχειρηματικότητας στη χώρα. Πρέπει να το στηρίξουμε».

Το εορταστικό κλίμα των εγκαινίων θα συνεχιστεί μέχρι και το Σάββατο 06 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Δημοτική Αγορά Κυψέλης ανακαινίστηκε από τον δήμο Αθηναίων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007 – 2013. Στη συνέχεια, σχεδιάζοντας μέσω του συνΑθηνά μια ανοιχτή διαδικασία για την ενεργό εμπλοκή των πολιτών στη διαχείριση του κτιρίου, ο δήμος Αθηναίων πραγματοποίησε ανοιχτή διαβούλευση, ώστε να εκφραστεί το όραμα για την Αγορά από τους ίδιους τους κατοίκους. Με βάση τα αποτελέσματα, ο δήμος προσκάλεσε φορείς της κοινωνίας πολιτών να σχεδιάσουν προτάσεις για τη λειτουργία της Αγοράς –με την προϋπόθεση να είναι οικονομικά βιώσιμες όσο και κοινωνικά επωφελείς.

Το Impact Hub Athens, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει διεθνή εμπειρία στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, προκρίθηκε ως ο φορέας που αναλαμβάνει τη διαχείριση της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης.

Η νέα μορφή λειτουργίας της Αγοράς αποτελεί ένα καινοτόμο και πρότυπο μοντέλο με βασικούς άξονες τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την κοινωνική καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Η λειτουργία της Αγοράς ελέγχεται από άμισθη επιτροπή παρακολούθησης που ορίζει ο Δήμος. Το νέο αυτό μοντέλο συν-διαχείρισης, εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε δημόσιο κτίριο και είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.