Τη λειτουργία Υποδιεύθυνσης Πεζών Περιπολιών στην Αθήνα με τουλάχιστον 150 άτομα, νέο πρόγραμμα πεζής και εποχούμενης αστυνόμευσης σε 15 «τομείς» στην  πρωτεύουσα και ειδικούς ελέγχους για ναρκωτικά,  πορνεία , παραεμπόριο κλπ σε Πεδίο του Αρεως, πλατεία Ομονοίας και γύρω περιοχές περιλαμβάνει το νέο σχέδιο «εμφανούς αστυνόμευσης» που θα παρουσιάσει σε λίγες ημέρες η ΕΛ.ΑΣ.

Το σχέδιο αυτό, όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα», επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα όπου όλες οι αστυνομικές υπηρεσίες θα χωρίσουν  τις περιοχές εποπτείας τους σε 2-3 «ζώνες» -σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί και περισσότερες-όπου  προβλέπεται να κινείται ένα τουλάχιστον περιπολικό. Ετσι ώστε τουλάχιστον μία φορά το 24ωρο να διέρχεται το περιπολικό ακόμη και από τα πιο απομακρυσμένα χωριά και να προσφέρεται «αίσθημα ασφαλείας».

Την εκπόνηση αυτού του προγράμματος είχε ζητήσει ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ κ. Αριστείδης Ανδρικόπουλος . Ωστόσο  άλλα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ επεσήμαναν ότι   «τέτοιοι σχεδιασμοί περιπολιών από πεζούς αστυνομικούς, μοτοσικλετιστές της ΔΙΑΣ και οχήματα της ΕΛ.ΑΣ έχουν ανακοινωθεί τουλάχιστον 10-12 φορές τα τελευταία χρόνια.  Ομως στη συνέχεια πολλοί από τους περιπολούντες αστυνομικούς «απορροφώνται» σε άλλες υπηρεσίες ενώ υπάρχουν συνεχείς αλλαγές στους σχεδιασμούς. Ακόμη τα αποψιλωμένα αστυνομικά τμήματα αδυνατούσαν να  προγραμματίσουν πεζές περιπολίες. Κάτι που επιχειρείται να λυθεί με την συγκεκριμένη  υπηρεσία αποκλειστικά πεζής αστυνόμευσης. Ωστόσο και ο προγραμματισμός για συνεχείς κινήσεις περιπολικών σε όλη την Ελλάδα μπορεί να επιβαρύνει τον προβληματικό στόλο οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ ενώ ζητούμενο είναι το κόστος  των καυσίμων ή συντήρησης των  περιπολικών. Ερώτημα παραμένει τι θα συμβεί σε περίπτωση εκτάκτου περιστατικού αφού το περιπολικό και αστυνομικοί μπορεί να είναι σε μακρινά σημεία, λόγω των συνεχών περιπολιών  και πιθανόν ν’ αργούν να επιληφθούν…».