Επανέρχονται τα σενάρια για κεντρική διαχείριση των «κόκκινων δανείων» μέσω της δημιουργίας bad bank.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg «η Ελλάδα εξετάζει ένα σχέδιο για να βοηθήσει τις τράπεζες της να επιταχύνουν τη μείωση των κόκκινων δανείων που βαρύνουν τον ισολογισμό τους, πιθανόν συμπεριλαμβάνοντας κρατικές εγγυήσεις, σε μία προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στον πιεζόμενο κλάδο, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των πραγμάτων».

Αν και οι λεπτομέρειες του σχεδίου είναι υπό επεξεργασία, η χώρα , όπως αναφέρει το Bloomberg, θα δημιουργήσει ένα σύστημα προστασίας περιουσιακών στοιχείων, στο οποίο οι τράπεζες θα «ξεφορτώνουν» κάποια από τα επισφαλή δάνεια σε Οχήματα Ειδικού Σκοπού (SPVs), βγάζοντάς τα από τους ισολογισμούς τους. Με τη σειρά τους τα SPVs, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, θα εκδίδουν ομόλογα, ορισμένα από τα οποία θα είναι εγγυημένα από το κράτος, και θα τα πουλάνε στους επενδυτές.

«Το σχέδιο αυτό έρχεται μετά από το sell off που οδήγησε τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών φέτος 40% χαμηλότερα, εν τω μέσω αμφιβολιών για το κατά πόσο τα τραπεζικά ιδρύματα μπορούν να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους αρκετά γρήγορα.

Οι τράπεζες, οι οποίες «πέρασαν» τα stress tests της ΕΚΤ νωρίτερα φέτος, βρίσκονται υπό διογκούμενες πιέσεις από τις εποπτικές αρχές προκειμένου να μειώσουν τη συμμετοχή τους σε επισφαλή δάνεια, με ταχύτατο ρυθμό.

Το σχέδιο έχει ομοιότητες με κινήσεις που είχε κάνει η Ιταλία για τη σταθεροποίηση του δικού της τραπεζικού τομέα. Μία πηγή ανέφερε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των κόκκινων δανείων ως και 15 δισ ευρώ από ένα συνολικό βάρος 88,6 δισ ευρώ που είχαν ανακοινώσει και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ως το τέλος Ιουνίου» υπογραμμίζει το Bloomberg.