«Ο λαός του Ιράν αντιμετωπίζει δύσκολες ώρες εξαιτίας των πιέσεων από την Αμερική και των οικονομικών προβλημάτων», δηλώνει ο ανώτατος ηγέτης της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ σε ομιλία του που μεταδόθηκε σήμερα από την κρατική τηλεόραση.

Ο Χαμενεΐ απευθυνόταν σε δεκάδες χιλιάδες μέλη της πολιτοφυλακής των Μπασίτζ και υψηλόβαθμων ηγετικών στελεχών των Φρουρών της Επανάστασης που είχαν συγκεντρωθεί σε στάδιο στην Τεχεράνη.

Η διαφωνία ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ μεγάλωσε από τον περασμένο Μάιο οπότε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από την πολυμερή πυρηνική συμφωνία με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις.

«Η κατάσταση του έθνους, της περιοχής και του κόσμου είναι ευαίσθητη, ιδιαίτερα για μας, τον λαό του Ιράν», σημείωσε ο Χαμενεΐ.

«Ευαίσθητη από την άποψη ότι από τη μία πλευρά έχουμε τις κραυγές των αλαζονικών δυνάμεων και των πολιτικών της ιμπεριαλιστικής Αμερικής (…) και από την άλλη τα οικονομικά προβλήματα του έθνους, με τον κλοιό να σφίγγει στον βιοπορισμό μιας μεγάλης μερίδας των αδύναμων στη χώρα».

Το ιρανικό ριάλ έχει χάσει σχεδόν το 75% της αξίας του από την αρχή της χρονιάς.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι οι κυρώσεις που θα στοχεύουν στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν θα επιβληθούν εκ νέου στις 4 Νοεμβρίου.

«Το Ιράν πρέπει να δώσει ένα χαστούκι και να νικήσει την Αμερική αψηφώντας τις κυρώσεις», σημείωσε επίσης στην ομιλία του ο Χαμενεΐ.

«Με τη χάρη του Θεού θα νικήσουμε τις κυρώσεις και η ήττα των κυρώσεων είναι ήττα της Αμερικής», υπογράμμισε ο Χαμενεΐ για να καταλήξει: «Η Αμερική πρέπει να δεχθεί άλλο ένα χαστούκι από τον λαό του Ιράν με την ήττα των κυρώσεων».