Με αφορμή τη συμπλήρωση δεκαπέντε χρόνων από την έκδοση του περιοδικού «ΝΟΜΟΚΑΝΟΝΙΚΑ» η Εταιρεία Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου και οι Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε. διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων και ευρωπαϊκών οργάνων» την Παρασκευή 05 Οκτωβρίου 2018 στις 11.00 στην Αίθουσα της Παλαιάς Βουλής.

Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και η Αυτού Εξοχότης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εκτός από τις προσφωνήσεις των διοργανωτών (11.00), θα ακολουθήσουν (11.15 – 11.55) επιστημονική συζήτηση με θέμα: «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων και ευρωπαϊκών οργάνων» στην οποία θα συμμετάσχουν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πάνος Λαζαράτος, ο επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Θράκης κ. Γιάννης Κτιστάκις, ενώ το συντονισμό της συζήτησης θα έχει ο καθηγητής Πανεπιστημίου, Πρόεδρος ΕΤ.ΕΚ.ΚΑ.Δ. και Ιδρυτή των Νομοκανονικών, κ. Ιωάννης Μ. Κονιδάρης.

Στις 11.55 θα γίνει η επίδοση τιμητικού τόμου στον κ. Κονιδάρη Ιδρυτή και Διευθυντή του περιοδικού «ΝΟΜΟΚΑΝΟΝΙΚΑ», την προσφώνηση εκ μέρους της Επιτροπής εκδόσεως του Τόμου θα κάνει ο κ.  Γεώργιος. Ι. Ανδρουτσόπουλος, επίκουρος καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών. Τέλος, στις 12.15 θα μιλήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Τα Νομοκανονικά

Τα «Νομοκανονικά» είναι η εξαμηνιαία Επιθεώρηση που επιδιώκει να καλύψει το Εκκλησιαστικό και το Κανονικό Δίκαιο, τόσο σε επίπεδο θεωρίας όσο και δικαστηριακής πράξης. Αποτελούν το επιστημονικό όργανο της Εταιρείας Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου (http://www.etekkad.gr ), εκδίδονται και κυκλοφορούν κάθε Μάιο και Νοέμβριο και απευθύνονται σε δικηγόρους, δικαστές, θεολόγους και σε ερευνητές επιστήμονες από τον χώρο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών (ιστορικούς, κοινωνιολόγους, κ.λ.π.) οι οποίοι είτε εντρυφούν στο πεδίο των σχέσεων Πολιτείας – Εκκλησίας / θρησκευτικών κοινοτήτων, είτε ασχολούνται με θέματα της Εκκλησιαστικής Ιστορίας και δη της νεότερης.

Εκδίδονται ανελλιπώς από τον Μάιο του 2002 και, σύμφωνα με την πρόθεση του ιδρυτού και Διευθυντού τους, ομ. καθηγητού Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Προέδρου της Εταιρείας Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου κ. Ιωάννη Μ. Κονιδάρη, ήρθαν για να καλύψουν την απουσία, που είχε προκύψει από καιρό, ενός περιοδικού το οποίο να προάγει την επιστήμη στα ζητήματα του Εκκλησιαστικού και του Κανονικού Δικαίου και ευρύτερα τον δημόσιο διάλογο στα ζητήματα των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας τα οποία εμφανίζονται στο προσκήνιο με αξιοζήλευτη περιοδικότητα αποτελώντας – το τελευταίο διάστημα όλο και συχνότερα, όλο και εντονότερα – θέμα «ημερησίας διατάξεως» στην ατζέντα του δημοσίου διαλόγου.

Παραλλήλως, τα «Νομοκανονικά» φιλοδοξούν να αποτελέσουν το κατάλληλο εκείνο βήμα που θα επιτρέψει στις νέες επιστημονικές δυνάμεις του κλάδου να εμφανισθούν στο προσκήνιο και να δοκιμασθούν.